Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon vonult el Magyarország fölött, ami ugyan hozott valamennyi havat az országba, de az már el is kezdett olvadni. Ez jóformán csak az északkeleti területeken, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében maradhat meg a következő napokban. A ciklon után most egy anticiklon fejti ki hatását a térség időjárására: egy párás, felhős, ködös és zúzmarás időt hozó hidegpárna telepedett az országra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hidegpárnát az úgynevezett inverzió okozza, amely azt jelenti, hogy a talajközeli hideg légrétegek fölé a magasban melegebb levegő érkezik. Ez gátolja a vertikális légmozgást, a párás, hűvös levegő "beszorul", mintha egy párnát tettek volna az országra - olvasható a 24.hu oldalán Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának magyarázata. Ez a hidegpárna csütörtökig marad a térségben, és egyre erősödik. Ilyenkor nemcsak a sűrű, lassan oszló köd, de a légszennyezettség is kihívást jelenthet. A hőmérséklet kicsivel átlag felett alakul az elkövetkező napokban, nagy lesz a szórás: a napközben -1 és plusz 6 fokos országos csúcsok éjjel -4 és plusz 3 fok köré csökkennek. Említésre méltó csapadék sehol nem várható, bárhol előfordulhat azonban kisebb eső, gyenge szitálás vagy hószállingózás.

Pénteken aztán észak felől egy hidegfront éri el térségünket, ám a hideg légtömegek nagy része akkor még tőlünk keletre vonul el. A hőmérséklet átlag közelire fog hűlni, jelentősebb csapadékot ez a front nem hoz, de még a következő sem. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis a hét végén, jövő hét elején (december 19-20-án) egy erősebb hidegfront érkezik észak felől: komoly lehűlést hozó, sarkvidéki levegőt szállítva fölénk. Vasárnapról hétfőre virradóra csapadék is várható, főleg észak-keleten hózáporok, de ezek mennyisége valószínűleg nem lesz jelentős. Adott ponton nagyjából 20%-nyi eséllyel lehet számítani némi havazásra. A jelen állás szerint hideg és száraz lesz a karácsony, helyenként fordulhat elő egy-két hózápor, illetve az északkeleti megyékben a megmaradó hó miatt lehet fehér az ünnep.

Évek óta nem volt már ilyen hideg a karácsony az országban, a jövő hét elején érkező front egy hosszabb, a számítások szerint január 8-9-éig tartó hideg periódus kezdete. A két ünnep között ugyan jöhet némi enyhülés, de a hőmérséklet összességében 2-4 fokkal az átlag alatt fog alakulni: napközben is jellemzően fagypont alatti értékeket lehet majd mérni, éjjel pedig -4, -9 fokig hűl a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?