Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon vonult el Magyarország fölött, ami ugyan hozott valamennyi havat az országba, de az már el is kezdett olvadni. Ez jóformán csak az északkeleti területeken, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében maradhat meg a következő napokban. A ciklon után most egy anticiklon fejti ki hatását a térség időjárására: egy párás, felhős, ködös és zúzmarás időt hozó hidegpárna telepedett az országra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A hidegpárnát az úgynevezett inverzió okozza, amely azt jelenti, hogy a talajközeli hideg légrétegek fölé a magasban melegebb levegő érkezik. Ez gátolja a vertikális légmozgást, a párás, hűvös levegő "beszorul", mintha egy párnát tettek volna az országra - olvasható a 24.hu oldalán Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának magyarázata. Ez a hidegpárna csütörtökig marad a térségben, és egyre erősödik. Ilyenkor nemcsak a sűrű, lassan oszló köd, de a légszennyezettség is kihívást jelenthet. A hőmérséklet kicsivel átlag felett alakul az elkövetkező napokban, nagy lesz a szórás: a napközben -1 és plusz 6 fokos országos csúcsok éjjel -4 és plusz 3 fok köré csökkennek. Említésre méltó csapadék sehol nem várható, bárhol előfordulhat azonban kisebb eső, gyenge szitálás vagy hószállingózás.

Pénteken aztán észak felől egy hidegfront éri el térségünket, ám a hideg légtömegek nagy része akkor még tőlünk keletre vonul el. A hőmérséklet átlag közelire fog hűlni, jelentősebb csapadékot ez a front nem hoz, de még a következő sem. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis a hét végén, jövő hét elején (december 19-20-án) egy erősebb hidegfront érkezik észak felől: komoly lehűlést hozó, sarkvidéki levegőt szállítva fölénk. Vasárnapról hétfőre virradóra csapadék is várható, főleg észak-keleten hózáporok, de ezek mennyisége valószínűleg nem lesz jelentős. Adott ponton nagyjából 20%-nyi eséllyel lehet számítani némi havazásra. A jelen állás szerint hideg és száraz lesz a karácsony, helyenként fordulhat elő egy-két hózápor, illetve az északkeleti megyékben a megmaradó hó miatt lehet fehér az ünnep.

Évek óta nem volt már ilyen hideg a karácsony az országban, a jövő hét elején érkező front egy hosszabb, a számítások szerint január 8-9-éig tartó hideg periódus kezdete. A két ünnep között ugyan jöhet némi enyhülés, de a hőmérséklet összességében 2-4 fokkal az átlag alatt fog alakulni: napközben is jellemzően fagypont alatti értékeket lehet majd mérni, éjjel pedig -4, -9 fokig hűl a levegő.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?