Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

Már látszik, hol lehet fehér karácsony idén: mutatjuk, melyik megyékben várható hó

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon vonult el Magyarország fölött, ami ugyan hozott valamennyi havat az országba, de az már el is kezdett olvadni. Ez jóformán csak az északkeleti területeken, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében maradhat meg a következő napokban. A ciklon után most egy anticiklon fejti ki hatását a térség időjárására: egy párás, felhős, ködös és zúzmarás időt hozó hidegpárna telepedett az országra.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hidegpárnát az úgynevezett inverzió okozza, amely azt jelenti, hogy a talajközeli hideg légrétegek fölé a magasban melegebb levegő érkezik. Ez gátolja a vertikális légmozgást, a párás, hűvös levegő "beszorul", mintha egy párnát tettek volna az országra - olvasható a 24.hu oldalán Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársának magyarázata. Ez a hidegpárna csütörtökig marad a térségben, és egyre erősödik. Ilyenkor nemcsak a sűrű, lassan oszló köd, de a légszennyezettség is kihívást jelenthet. A hőmérséklet kicsivel átlag felett alakul az elkövetkező napokban, nagy lesz a szórás: a napközben -1 és plusz 6 fokos országos csúcsok éjjel -4 és plusz 3 fok köré csökkennek. Említésre méltó csapadék sehol nem várható, bárhol előfordulhat azonban kisebb eső, gyenge szitálás vagy hószállingózás.

Pénteken aztán észak felől egy hidegfront éri el térségünket, ám a hideg légtömegek nagy része akkor még tőlünk keletre vonul el. A hőmérséklet átlag közelire fog hűlni, jelentősebb csapadékot ez a front nem hoz, de még a következő sem. Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint ugyanis a hét végén, jövő hét elején (december 19-20-án) egy erősebb hidegfront érkezik észak felől: komoly lehűlést hozó, sarkvidéki levegőt szállítva fölénk. Vasárnapról hétfőre virradóra csapadék is várható, főleg észak-keleten hózáporok, de ezek mennyisége valószínűleg nem lesz jelentős. Adott ponton nagyjából 20%-nyi eséllyel lehet számítani némi havazásra. A jelen állás szerint hideg és száraz lesz a karácsony, helyenként fordulhat elő egy-két hózápor, illetve az északkeleti megyékben a megmaradó hó miatt lehet fehér az ünnep.

Évek óta nem volt már ilyen hideg a karácsony az országban, a jövő hét elején érkező front egy hosszabb, a számítások szerint január 8-9-éig tartó hideg periódus kezdete. A két ünnep között ugyan jöhet némi enyhülés, de a hőmérséklet összességében 2-4 fokkal az átlag alatt fog alakulni: napközben is jellemzően fagypont alatti értékeket lehet majd mérni, éjjel pedig -4, -9 fokig hűl a levegő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?