Elképesztő, ami a magyar erdőkben zajlik: ez mindenkire nagy hatással lehet

Elképesztő, ami a magyar erdőkben zajlik: ez mindenkire nagy hatással lehet

agrarszektor.hu
Több ezer hektárral bővült az elmúlt években a hazai erdőállomány, az erdősítést több fásítási program is segíti - hívta fel a figyelmet az agrártárca erdőkért felelős helyettes államtitkára. Szentpéteri Sándor elmondta, hogy Magyarországon nagyjából száz éve folyamatosan nő az erdőterület, a folyamatnak pedig a 2019-ben meghirdetett Országfásítási program adott újabb lendületet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szentpéteri Sándor elmondta, hogy hazánkban körülbelül egy évszázada már folyamatosan gyarapszik az erdővel borított terület nagysága, aminek a 2019-es Országfásítási program meghirdetése adott újabb lendületet. Ennek során mostanáig több mint 40 ezer hektárnyi új erdő telepítésére adtak be pályázatot a gazdák, akiknek a támogatást már meg is ítélték - írta meg az Infostart.

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy a pályázati úton zajló folyamatos erdőtelepítések mellett azonban az állami erdőgazdaságok is fásítottak a saját erejükből: a 2019-2020-as őszi-tavaszi szezonban több mint 500 hektárnyi, a 2020-2021-es időszakban pedig közel 700 hektárnyi területen. Ide tartozik az a több mint 3 millió facsemete is, amelyeket az Újszülöttek erdeje nevezetű program keretében ültettek el - tette hozzá az agrártárca munkatársa, megismételve, hogy folyamatosan nő az ország erdővel, illetve fával borított területe. A végső cél az, hogy 2030-ra 27%-ra növeljék ezt az arányt, ami most - kifejezetten az erdő esetében - több mint 22%, a kisebb fásított területeket is hozzávéve pedig több mint 25%.

A fentieken túl létezik az úgynevezett Településfásítási Program is, amihez, ahogyan a neve is mutatja, települések csatlakozhatnak. Szentpéteri Sándor elmondása alapján a 2020-ban indított program a mai napig nagy sikernek örvend, a két ültetési időszakban - 2020 és 2022 között - 1362 településen mintegy 36 ezer nagy méretű sorfát ültettek, illetve ültetnek el. Ez a projekt 2022 tavaszán fog lezárulni.

Szentpéteri Sándor azt is megjegyezte, hogy a fásítás mindenképp a közjót fogja szolgálni, miután arra elsősorban a közösségi tereken - játszóterek, sportpályák környezetében, iskola- és óvodaudvarokon - kerül sor, mindenhol arra törekedve, hogy jobbá tegyék a belterületen található zöldterületek állapotát, és ezáltal élhetőbb környezetet teremtsenek.

Az erdőkért felelős helyettes államtitkár arra is kitért, hogy a program során a tárca arra törekedett, a 19 választható fafajták - köztük például tölgyek, hársak, juharok és kőrisek -, őshonosak legyenek, hiszen azok alkalmazkodtak eddig is a legjobban a Kárpát-medence éghajlati viszonyaihoz, ugyanakkor figyelembe vették azt is, hogy belterületekről van szó, ahol előfordulnak közművezetékek, amik alá nem érdemes nagyra növő fákat ültetni. Utóbbira jó példa a gömb szivarfa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?