Hatalmas károkat okozott a fagy a francia gyümölcsösökben: oda lehet a termés?

agrarszektor.hu
Szinte napra pontosan az egy évvel korábbi eseményekhez képest, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaországot ismét komoly fagy tarolta le. A mérések szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. A gyümölcs- és szőlőültetvényekben azonnal megkezdték a fagyvédelmi beavatkozásokat, de még így is súlyos fagykárok keletkeztek döntően a csonthéjasoknál.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7°C és -8°C-ra is lehűlt a levegő. 

A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban, a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban csonthéjasoknál, de egyes régiókban almánál is. Didier Crabos, a Pink Lady európai egyesületének elnöke szerint egyelőre nehéz számszerűsíteni a károkat. Az viszont már látszik, hogy elsősorban az almafák alsó ágainál okozhatott károkat a fagy.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?