Hatalmas károkat okozott a fagy a francia gyümölcsösökben: oda lehet a termés?

Hatalmas károkat okozott a fagy a francia gyümölcsösökben: oda lehet a termés?

agrarszektor.hu
Szinte napra pontosan az egy évvel korábbi eseményekhez képest, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka Franciaországot ismét komoly fagy tarolta le. A mérések szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. A gyümölcs- és szőlőültetvényekben azonnal megkezdték a fagyvédelmi beavatkozásokat, de még így is súlyos fagykárok keletkeztek döntően a csonthéjasoknál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hasonlóan a szinte napra pontosan egy évvel korábbi eseményekhez, Franciaországot ismét komoly hidegbetörés érte el - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Olyannyira, hogy a Météo France adatai szerint ez volt a leghidegebb áprilisi éjszaka 1947 óta. Az alma- és körtetermesztőket tömörítő ANPP (Association Nationale Pommes Poires) közleménye szerint egyes termesztőkörzetekben -7°C és -8°C-ra is lehűlt a levegő. 

A gyümölcsösökben és a szőlőkben azonnal megkezdték az ilyenkor szükséges fagyvédelmi beavatkozásokat, például beindították a korona feletti öntözést és begyújtották a fagyvédelmi gyertyákat. Ennek ellenére azonban, a tavalyihoz hasonlóan már most valószínűsíthető, hogy jelentős fagykárokkal kell számolni elsősorban csonthéjasoknál, de egyes régiókban almánál is. Didier Crabos, a Pink Lady európai egyesületének elnöke szerint egyelőre nehéz számszerűsíteni a károkat. Az viszont már látszik, hogy elsősorban az almafák alsó ágainál okozhatott károkat a fagy.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?