Keményen lecsapott a fagy erre a térségre: egy hetes hidegbetörés jött

Keményen lecsapott a fagy erre a térségre: egy hetes hidegbetörés jött

agrarszektor.hu
Lengyelországban kedd hajnalban csapott le legkeményebben a fagy. A csaknem egy hetes hidegbetörés aznap okozta a legnagyobb károkat a lengyel gyümölcsösökben, és ezúttal jelentős almatermesztő körzetek sem úszták meg a fagyokat. A szerda és csütörtök már nem hozott jelentős fagyokat a fontosabb gyümölcstermesztő körzetekben, és bár péntek hajnalban még csipkedhet a fagy, kijelenthető, hogy a hidegbetörésnek nagyjából vége. A mérleg: a legfontosabb vajdaságnak számító Mazóvia minimális termésveszteséggel úszta meg ezt az időszakot, de az összes többi jelentős vajdaságban lesznek károk, valószínűleg Lublin és Sandomierz, valamint Kis-Lengyelország (Kielce környéke) körzetében a legsúlyosabbak, és az is bizton kijelenthető, hogy Lódz környékén sem lesz rekordtermés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Lengyel Meteorológiai Szolgálat április 15. körül kezdte el kongatni a vészharangokat egy igen jelentős, bőven fagypont alatti éjszakai minimumhőmérsékleteket hozó hidegbetörésre figyelmeztetve. Mindezt úgy, hogy a lengyel gyümölcsültetvények a szokott fenológiai fázisuknál körülbelül három héttel jártak előrébb - április közepén bőven virágzott már a cseresznye, ami általában május elején kezdődik csak meg - írja a FruitVeB.

A szakemberek nem tévedtek: április 18-án, csütörtök hajnalban egész Lengyelország területén intenzív lehűlést mértek, helyenként mínusz 2 fok körüli értékekkel. Az almából évente 140 ezer tonna körül termelő Kis-Lengyelország (Małopolska) és az 500 ezer tonnás Lódz vajdaság szenvedte meg legjobban ezt a hajnalt, de a többi jelentős almatermesztő régió (Mazóvia, Lublin és Szentkereszt) ekkor még megúszta a súlyosabb károkat. A következő napokban enyhébbek voltak a hajnalok, egészen a hétfőről-keddre virradó éjszakáig. Április 23-án hajnalban Kis-Lengyelországban mínusz 5,3 fokot, Lublinban mínusz 2,7 fokot mértek az állomások 2 méteres magasságban, talajszinten pedig a mínusz 7-8 fok sem volt ritka.

A legalacsonyabb hőmérsékleti értékeket Szilézia, Szentkereszt, Kis-Lengyelország és Lublin térségében mérték a szinoptikus állomások (pirossal jeleztük a fenti ábrán). Az óránként egyszerre rögzített adatok szerint ijesztő gyorsasággal süllyedt a hőmérséklet, mivel a gyakorlatilag teljesen felhőmentes égbolt semmilyen hőt nem vert vissza. Ebben a régióban koncentrált, jelentős volumenű almatermesztés folyik, és a gazdák igyekeztek is védekezni. Szemtanúk szerint a hatékony védekezést csaknem lehetetlenné tette a gyenge vagy teljesen hiányzó inverziós réteg: a fagyvédelmi gyertyák füstje nem oszlott szét a fák között vagy felett, hanem egyenesen az égbe szállt, nem végezte el feladatát. Sandomierz és Lublin környékén a pont ebben az időszakban virágzó gyümölcsösök valószínűleg súlyos károkat szenvedtek, és mivel a fagyos időszak a régió nagy részén több órán keresztül kitartott, a zöldségekben is lesznek károk, még a takarótextil alatti állományokban is. Ez már csak azért is igen valószínű, mert nem ez volt az első fagyos este ebben a délkelet-lengyelországi régióban, bár a többi éjszakán azért nem volt ennyire hideg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06