Jégeső és zivatar jöhet csütörtökön: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

Jégeső és zivatar jöhet csütörtökön: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

met.hu
Zivatarveszély miatt szinte az egész ország területére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett azonban esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. A legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegységben és az Alföldön lehet zivatarokra számítani.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhők zavarják a napsütést. Nagyobb eséllyel az északkeleti tájakon lehet zápor, zivatar, nagyobb területen megélénkül a déli, délkeleti szél, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 21 és 27 fok között várható. Késő este 11 és 19 fok közé hűl le a levegő - olvasható a Kiderül.hu oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre csaknem az egész ország területére elsőfokú riasztást adott ki a zivatarok esetleges kialakulása miatt. Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyék kivételével a következő órákban bárhol előfordulhat jégeső, és a viharossá erősödő szél is károkat okozhat, de az elsődleges veszélyforrást a villámlások jelentik.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarok veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetés is érvényes az ország nagy részére. A reggeli órákban az Északi- középhegység térségében lévő csapadékgócban kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Napközben a déli óráktól ismét zivatarok kialakulására kell számítani, legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint az Alföldön fordulhatnak elő. A legintenzívebb cellákat intenzív csapadékképződés, viharos széllökés (~ 60 km/h) és apró szemű jég (< 1 cm) kísérheti.

A csapadékos időjárás a következő napokban is megmarad. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre és szombatra is figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt. Pénteken Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra, szombatra pedig minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?