Jégeső és zivatar jöhet csütörtökön: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

Jégeső és zivatar jöhet csütörtökön: mutatjuk, hol lehet a legdurvább a vihar

met.hu
Zivatarveszély miatt szinte az egész ország területére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett azonban esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat. A legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegységben és az Alföldön lehet zivatarokra számítani.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Csütörtökön fátyol- és gomolyfelhők zavarják a napsütést. Nagyobb eséllyel az északkeleti tájakon lehet zápor, zivatar, nagyobb területen megélénkül a déli, délkeleti szél, záporok, zivatarok környezetében erős, viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 21 és 27 fok között várható. Késő este 11 és 19 fok közé hűl le a levegő - olvasható a Kiderül.hu oldalán.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre csaknem az egész ország területére elsőfokú riasztást adott ki a zivatarok esetleges kialakulása miatt. Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas megyék kivételével a következő órákban bárhol előfordulhat jégeső, és a viharossá erősödő szél is károkat okozhat, de az elsődleges veszélyforrást a villámlások jelentik.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

A zivatarok veszélye miatt elsőfokú (citromsárga) figyelmeztetés is érvényes az ország nagy részére. A reggeli órákban az Északi- középhegység térségében lévő csapadékgócban kis eséllyel az ég is megdörrenhet. Napközben a déli óráktól ismét zivatarok kialakulására kell számítani, legnagyobb számban és valószínűséggel az Északi-középhegység tágabb térségében, valamint az Alföldön fordulhatnak elő. A legintenzívebb cellákat intenzív csapadékképződés, viharos széllökés (~ 60 km/h) és apró szemű jég (< 1 cm) kísérheti.

A csapadékos időjárás a következő napokban is megmarad. Ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre és szombatra is figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt. Pénteken Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra, szombatra pedig minden megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?