Szereted a görögdinnyét? Akkor erről a hírről tudnod kell

Szereted a görögdinnyét? Akkor erről a hírről tudnod kell

agrarszektor.hu
„Nyár, dinnye, szeletem” - a lédús és mézédes dinnye még néhány hétig elérhető lesz a megszokott, kiváló minőségben. Erre hívja fel a figyelmet az Agrármarketing Centrum (AMC) a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a Strand fesztiválon. A közönség a rendezvényen dinnyét kóstolhat, valamint megismerkedhet a dinnye jótékony hatásaival. A promóció célja, hogy minél többen termelőktől vásároljanak friss idényzöldséget és gyümölcsöt, ezzel is segítve az ágazatot. A nyári szezonban az AMC az idényzöldségek és -gyümölcsök fogyasztásának fontosságára több fesztiválon is felhívja a figyelmet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kelemen Péter, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a nyári gyümölcsöket tekintve hazánkban az idei évben jobb a termés, mint az elmúlt két esztendőben. A termelési feltételeket jelentősen megnehezítő extrém körülmények Európa más országaiban is jelen vannak, sorra dőlnek meg a melegrekordok, viszont a nyári hőség a dinnyefogyasztás egyik legjobb ösztönzője. Az idei szezon sajátossága még, hogy nehéz eladni a nagytestű dinnyéket. A kiskereskedelmi láncok, ahol jellemzően nem szeletelik a gyümölcsöt, elsősorban a középméretű vagy kisebb (4-6 kg-os) dinnyéket keresik. A termelői árak emelkedtek 2021-hez képest, szerencsére katasztrofálisan alacsony, de ugyanakkor kiugróan magas árakról idén nincs szó - írja az AMC közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A költségek jelentős emelkedése miatt csak azok a termelők lehetnek elégedettek, akik megfelelő öntözéssel magas hozamot tudtak elérni a viszontagságos időjárási körülmények között. Már most látszik, hogy sok helyen újra köt a dinnye, ezért augusztusban még egy harmad vagy negyed termést be lehet majd betakarítani, ha az időjárás megfelelően alakul, akár szeptember végéig elérhető lesz a friss, jó minőségű magyar dinnye. Ondré Péter, az AMC ügyvezetője hangsúlyozta, hogy kiemelten fontos egészségünk megőrzése, ezért érdemes sokat fogyasztani a magyar dinnyéből. Nem csak az íze finom, de tökéletesen hidratál és számtalan jótékony hatása is van. A dinnye immunerősítő, vitamindús csemege: A, B6, C, E-vitamint, magnéziumot, káliumot, karotinoidot, éta-karotint és likopint is tartalmaz. Természetes vízhajtó hatása miatt segít megőrizni a vese egészségét, akadályozza a vesekövek kialakulását, emellett serkenti a máj működését is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánkban a dinnye az egyik legkeresettebb zöldség-gyümölcsféle, megvásárlásával azokat a termelőket támogatjuk, akik lehetővé teszik számunkra, hogy friss és finom zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra még szeptemberben is. A magyar gazdák tudása és szorgalma megadja nekünk az ellátásbiztonságot, amit mi azzal hálálhatunk meg, hogy a nyári szezonban is hazai termesztésű idénygyümölcsöket és idényzöldségeket választunk. A fejlődő termesztéstechnológiának, a megfelelő fajtahibrideknek, a változó időjárásnak és klimatikus viszonyoknak köszönhetően a magyar dinnye még hetekig a megszokott, kiváló minőségben elérhető. Az AMC a Strandfesztivál mind a négy napján friss, hazai dinnyével várja a hűsölni vágyó fesztiválozókat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?