Meglepő, ami a dinnyével történik: váratlan hírek érkeztek

Meglepő, ami a dinnyével történik: váratlan hírek érkeztek

agrarszektor.hu
A FreshPlaza kéthetente jelentet meg egyes zöldségekről és gyümölcsökről világpiaci áttekintést, melyben a legfontosabb uralkodó trendeket mutatja be. Íme a legutóbbi összeállítás legfontosabb megállapításai, fókuszban a dinnyefélék!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A nyári csemegének számító dinnye kereslete a forró európai hőhullámok betörésével és az északi féltekén csaknem mindenhol érezhető egyre emelkedő nyári hőmérsékletekkel párhuzamosan jelentősen nőtt az idei szezonban. Az idei év tökéletes is lehetne, ha a tavalyi rossz idény miatt nem csökkent volna a dinnye termőterülete szinte minden európai államban, ezek közül is különösen a fő termelőnek számító Spanyolországban. Az extrém nyári forróság egyben azt is jelentette, hogy a termés korábban érett be a szokásosnál, így a szezon minden bizonnyal korábban is fog befejeződni. A Freshplaza szerint ezek a tényezők magas árak kialakulásához vezettek, ami várhatóan kompenzálni fogja a termelőket a területkieséssel és a magasabb termelési költségekkel járó kiesésért. Eközben Észak-Afrikában máris megnőtt a téli dinnyefélék iránti kereslet, ami kiváló értékesítési lehetőségeket ígér. A világpiacon fontos tényező még, hogy Észak-Amerikában több különböző kedvezőtlen körülmény is hátráltatta a termelést, ami jelentősen megemelte az árakat ezen a hatalmas piacon - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hollandia: egekben az árak, de alig van dinnye a piacon

Nem túl meglepő módon a Hollandiában is aszályt okozó hőhullámok következtében óriási a kereslet a nyári finomság iránt, csakhogy a kínálat meglehetősen szűkös. Egy holland importőr szerint a tavalyi katasztrofális augusztus miatt számos termelő döntött úgy, hogy nem is ültet dinnyét az idén, így egyszerűen túl kevés gyümölcs van a piacon, pedig 1,3 euró/kg (kb. 520 Ft/kg) árat is megadnak a termésért. Ilyen magas augusztusi árat még sohasem jegyeztek fel. Az árcsúcs fő oka, hogy nehéz beszerezni az árut, ami a szezonnak ebben az időszakában főleg Spanyolországból, La Mancha régióból kellene, hogy érkezzen. Brazília csak augusztus végén kezdi meg a szállításokat, de ez még csak idény eleji mennyiségeket jelent, semmiképp sem árutól roskadozó konténerekkel megrakott hajókat. Nagy tehát a keresleti rés a holland piacon, de a duplájára ugrott tengeri szállítási költségek miatt egyelőre nehéz látni, hogy ki töltheti be ezt a rést. A Galia és a Cantaloupe típusú dinnyék ára 6 euró körül van, és a sárgadinnyéket úgy viszik a vásárlók, mint a cukrot, de ezekből is hiány van a piacon.

Belgium: a forróság felhajtotta a keresletet, de lassítja a termelést

A belga dinnyepiac is nehéz időszakot él át augusztus közepén, elsősorban a Dél-Európát sújtó aszály és forróság következtében. Ez belga kereskedő szerint idén a francia dinnye a szokásosnál egy kicsit korábban, a spanyol pedig valamivel később került a piacra, ennek köszönhetően július elején jelentős piaci részesedést sikerült elérni, de ez most visszaütött, és óriási hiány alakult ki, ráadásul hamarosan a francia dinnyeszezon véget is ér majd. A meleg miatt a kereslet igen erős, ám a forróság miatt a növények növekedése szinte leállt, ami azt eredményezte, hogy a Charentais dinnyék ára igen magasra emelkedett, Galia szinte már nincs is készleten, de görögdinnyét is csak nehezen lehet beszerezni.

Németország: kimerülőben a spanyol importkészletek

Hollandiához és Belgiumhoz hasonlóan a német piacot is az óriási kereslet és a súlyos áruhiány jellemzi. Egy német importőr szerint a fő beszerzési forrásnak számító spanyol területeken nem ritkán 48-49°C-os napi csúcshőmérsékleteket mértek, ami alapvetően befolyásolta az áru elérhetőségét. Különösen görögdinnyéből és cukordinnyéből kevés az exportálható minőségű tétel. A várakozásoknak megfelelően a spanyol cukordinnyeszezon augusztus 28. körül véget ér, görögdinnyét még körülbelül szeptember 10-éig lehet vásárolni, ami azt jelenti, hogy a tengerentúli szállítások beindulásáig (szeptember közepe) van esély arra, hogy egy átmeneti áruhiányos időszak alakuljon ki. A jelenlegi ellátási gondok pontosan jelentkeznek az árakban: augusztus közepére a görögdinnyére ára megduplázódott, és a múlt héten meredek emelkedésnek indult a cukordinnyék ára is. Ennek oka, hogy a korai termeléséről híres Murcia tartományban a szokásosnál két héttel korábban indul meg a szezon, így korábban is fejeződik be, illetve így már eleve kialakult egy átmeneti hiányos időszak a Ciudad/La Mancha régió termelésének felfutása előtt. További problémát jelentett a beszerzők számára, hogy a Piel de Sapo és a mézdinnyék esetében méretproblémák jelentkeztek: egyszerűen nem érték el az az átmérőt, amellyel a német piacra importálni lehetett volna a termés jelentős részét.

Franciaország: a görögdinnye ára a magasban, a többi dinnyeféle viszont kevésbé kelendő

A francia dinnyeszezon az import tételekkel február közepén indult, a hazai termés pedig május közepétől került a piacokra, és előreláthatólag szeptember végéig lesz elérhető. Március közepétől május közepéig a gyengébb spanyol termés miatt áruhiány és magas árak jellemezték a piacot, és annyira nem voltak importképes tételek, hogy a beszerzők szokatlan forrásból, Olaszországból is rendelni kezdtek. A magas árak azonban csak a szezon kezdetére voltak jellemzők, a kiváló, a tavalyinál 30%-kal nagyobb francia dinnyetermés miatt hamar meredek csökkenésnek indultak, és csak júliusban kezdtek normalizálódni, amikor a tartós hőhullámok miatt a kereslet is meglódult. A májusi és júniusi meleg, de nem extrém forró időjárás kifejezetten kedvezett a termésnek, nagy gyümölcsméretet eredményezett. Jelenleg a görögdinnye zöme Spanyolországból érkezik a francia piacra, és ez mind a csíkos, mind a fekete héjú fajtákra igaz. Marokkóból jelentős tételben érkezik a nagy méretű (10-15 kg-os) Zagora fajta is. Pillanatnyilag elegendő sárga húsú görögdinnye áll rendelkezésre, de az erős kereslet miatt az árak magasak, jóval a tavalyi szint felettiek.

Spanyolország: csökkenő területen alacsony hozamok, évek óta a legmagasabb árak

A spanyol termőterület idén 10%-kal csökkent a legfontosabb, Castilla-La Mancha régióban, és a többi tartományban, így például Almeríában is visszaesett a tavalyi rossz évet követően. Az idén azonban a szezon eleji átlagos árakat követően 70 eurócent/kg körülre ugrott a hajtatott görögdinnye ára. A szokatlanul ködös tavaszt követően 15-20%-kal csökkentek Almería környékén a szabadföldi hozamok, ám a 35 eurócent/kg átvételi árnak köszönhetően az utóbbi évek legjobb árszintjén sikerült értékesíteni a termést. A magas árak miatt könnyen lehet, hogy jövőre ismét területbővüléssel kell számolni, bár az ágazati szereplők becslései szerint idén 30%-kal nőttek a termelési költségek.

Dél-Afrika: választékbővítő termék a téli görögdinnye

Dél-Afrikában éppen a tél a közepén járunk, így viszonylag kevés dinnye van a piacon – csak azok a kereskedők szállítanak, akik piaci lehetőséget látnak abba, ha egész évben kínálnak dinnyét. Ehhez Dél-Afrika északi részéből kell görögdinnyét szállítani, amit átlagosan 130 rand (3000 Ft) darabáron értékesítenek a déli nagyvárosokban, elsősorban a HORECA szektor részére.

Észak-Amerika: szűkebb kínálat, magas árak

A 2021-es mennyiségekhez képest az Egyesült Államok több fontos termelő államában is jelentősen csökkent a terület, és a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt visszaestek a hozamok, ezért általában rekord árak jellemzik a piacot. Indiana államban 10 nap alatt 500 mm-nél is több csapadék hullott, ami jelentős betegségnyomást eredményezett az amúgy is kisebb termőterületen. Visszaeső hozamok és a tavalyinál kisebb termőterület jellemzi még Maryland, Delaware, Texas és Kalifornia államokat is. Még Missouri és Észak-Karolina áll a legjobban, de ez is csak átlagos eredményeket jelent. Amerikában hagyományosan az augusztus számít a legkevésbé erős keresletű hónapnak a görögdinnye szempontjából, mivel ilyenkor rengetegen mennek szabadságra, és érdekes módon az USA-ban a görögdinnye kifejezetten egy otthon fogyasztott gyümölcsnek számít, ám ennek ellenére is kereslet növekedése érzékelhető. Ez adódhat abból is, hogy az amerikaiak is recesszióra számítanak, így kevesebben utaztak nyaralni, mint az előző években. Másrészt a rekord magas árakhoz hozzájárul, hogy a forróság miatt Georgiában már július végén befejeződött a szezon, és ekkor még nem indult be igazán a termelés Indiana, Illinois, Maryland és Delaware államokban, ami olyan áruhiányt eredményezett, amit a csökkent terület és hozamok miatt nem is sikerült kompenzálni. A következő pár hétben főleg Indiana, Delaware és Maryland termelésének felfutásával némileg mérséklődhetnek az árak, de szeptember végére minden bizonnyal ismét visszatér a rekord magas árszint. A súlyosan vízhiányos Kaliforniában szeptember végéig október elejéig terem a dinnye, ezt követően október elején a termelés központja Yuma környékére, Arizona államba húzódik át.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02