Csalódtak a szerb termelők: egyre többen kényszerülnek drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
A Stanley betakarításával csúcson a szerb szilvaszezon, de a felvásárlási ár a fele a tavalyinak. A termelők túlnyomó többsége ezért úgy döntött, hogy eladás helyett inkább saját maga dolgozza fel a termést, amit így ráadásul nem kell azonnal értékesíteni. 

Szerbia Toplica régiója az ország legnagyobb meggy- és szilvatermesztő körzete. A meggyel idén nagyon rossz évet zártak a gazdák, és a csak ebben a körzetben művelt 8000 hektárnyi szilvaültetvény sem hozna hasznot a termelőknek, ha héten érvényes 20 dinár/kg (70 Ft/kg) körüli felvásárlási áron adnák el a gyümölcsöt. Megjegyzendő, hogy ez a tavalyi átvételi ár fele, ráadásul a szedők teljesítménybére általában 10 dinár/kg körüli - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A gazdák nem is rejtik véka alá csalódottságukat, de míg a meggyet sok helyen le sem szedték, a szilvánál a termelők túlnyomó többsége úgy döntött, hogy eladás helyett saját maga dolgozza fel a termést, amit így ráadásul nem kell azonnal értékesíteni. Szerbiában a szilvából elsősorban pálinkát, lekvárt és aszalványt készítenek. A várhatóan igen jó termés feldolgozása valószínűleg nem jelent majd gondot, mivel több száz kisebb-nagyobb gyümölcsaszaló működik a körzetben. Az alacsony szilvaárakról szóló híreket a lengyel sajtó is átvette, és igen jó gyakorlatnak, üdvözlendő útnak tartja a házi vagy szövetkezeti feldolgozást, ami Lengyelországban korántsem áll olyan magas szinten, mint Szerbiában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?