Csalódtak a szerb termelők: egyre többen kényszerülnek drasztikus lépésre

agrarszektor.hu
A Stanley betakarításával csúcson a szerb szilvaszezon, de a felvásárlási ár a fele a tavalyinak. A termelők túlnyomó többsége ezért úgy döntött, hogy eladás helyett inkább saját maga dolgozza fel a termést, amit így ráadásul nem kell azonnal értékesíteni. 

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Szerbia Toplica régiója az ország legnagyobb meggy- és szilvatermesztő körzete. A meggyel idén nagyon rossz évet zártak a gazdák, és a csak ebben a körzetben művelt 8000 hektárnyi szilvaültetvény sem hozna hasznot a termelőknek, ha héten érvényes 20 dinár/kg (70 Ft/kg) körüli felvásárlási áron adnák el a gyümölcsöt. Megjegyzendő, hogy ez a tavalyi átvételi ár fele, ráadásul a szedők teljesítménybére általában 10 dinár/kg körüli - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A gazdák nem is rejtik véka alá csalódottságukat, de míg a meggyet sok helyen le sem szedték, a szilvánál a termelők túlnyomó többsége úgy döntött, hogy eladás helyett saját maga dolgozza fel a termést, amit így ráadásul nem kell azonnal értékesíteni. Szerbiában a szilvából elsősorban pálinkát, lekvárt és aszalványt készítenek. A várhatóan igen jó termés feldolgozása valószínűleg nem jelent majd gondot, mivel több száz kisebb-nagyobb gyümölcsaszaló működik a körzetben. Az alacsony szilvaárakról szóló híreket a lengyel sajtó is átvette, és igen jó gyakorlatnak, üdvözlendő útnak tartja a házi vagy szövetkezeti feldolgozást, ami Lengyelországban korántsem áll olyan magas szinten, mint Szerbiában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?