Itt a figyelmeztetés: ezekben a megyékben szeptember 20-tól tilos a tűzgyújtás

agrarszektor.hu
A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével 2022. szeptember 20-tól megszűnik a tűzgyújtási tilalom az országban. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyanakkor arra hívta a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99%-át emberi mulasztás okozza.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hatóság jelzése szerint a korábbi jelentős csapadékhiány miatt hiába esett az elmúlt napokban az eső, ez önmagában még sok helyen nem volt elegendő a felszíni biomassza szint átáztatásához. Azonban az alacsonyabb napi átlaghőmérséklet a holt biomassza nedvességtartalmára kedvezően ható reggeli harmatképződés következtében lecsökkentette a tűz kialakulásának kockázatát - olvasható a Nébih oldalán.

A fokozott tűzveszély időszak elmúltával 2022. szeptember 20-tól a tűzgyújtási tilalom megszűnik Budapesten, továbbá Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Tolna, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Fejér, Békés, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, Veszprém megyében.

A magas kockázat és a szeles időjárás szárító hatása miatt Bács-Kiskun megyében és Csongrád-Csanád megyében továbbra is indokolt a fokozott tűzveszély időszakának fenntartása, így e térségekben továbbra is tilos tüzet gyújtani. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról ezen az oldalon, illetve  vagy az itt található térképen tájékozódhatnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?