Egyre kevesebb terem ebből a gyümölcsből Németországban: tűnnek el az ültetvények

agrarszektor.hu
A Destatis jelentése szerint mind a meggytermés mennyisége, mind a termőterület tovább zsugorodott az idei évben. Az időjárási körülmények, illetve növényegészségügyi okok miatt a betakarított mennyiség idén jóval elmarad a tavalyinál.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) szeptember 21-én kiadott, végleges számokat tartalmazó jelentése szerint az idei termőévben 10200 tonna meggyet takarítottak be, ami 27,5%-kal mard el az előző tíz év átlagától (14100 tonna). Korábbi, június 29-én kiadott prognózisában a Destatis még átlagos, 14100 tonnás termést valószínűsített, ám részint az időjárási körülmények, részint pedig növényegészségügyi okok miatt ettől a betakarított mennyiség jóval elmaradt - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

A termőterület zsugorodása is folytatódik, összességében az utóbbi tíz év folyamán 710 hektárral, azaz csaknem harmadával, 1600 hektár alá csökkent. A legjelentősebb német meggytermesztő szövetségi állam Rajna-vidék-Pfalz, az idei 3500 tonnás termés a teljes országos mennyiség 34,3%-át teszi ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?