Brutális jégeső pusztított a magyar földeken: gigavihar tarolta le a növényeket

Brutális jégeső pusztított a magyar földeken: gigavihar tarolta le a növényeket

agrarszektor.hu
2022. szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat. Bajától keletre egy szupercella is megerősödött: ez kelet-északkelet felé haladva több helyen felhőszakadást és jégesőt okozott.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, az intenzív jégeső több helyen kifehérítette a tájat. Bajától keletre egy szupercella erősödött meg, amely kelet-északkelet felé haladva okozott több helyen felhőszakadást és jégesőt. A károk felmérése még zajlik - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A hírek szerint tetőket lyuggatott, gyümölcsösöket vert szét a jég, helyenként, főként Domaszék és Zákányszék körzetében dió nagyságú jéglabdák pusztítottak, de Mórahalom sem úszta meg a csapást.

A FruitVeB arra is felhívta a figyelmet, hogy a mai napon, szeptember 30-án is hasonló zivatarokra lehet számítani, így három megyére (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés) narancssárga figyelmeztetést adott ki az OMSZ. A csapadékrendszer reggeli-délelőtti áthaladása után átmeneti szünetet követően újabb záporos, zivataros gócok képződhetnek, kiemelten az Alföldön heves zivatar is kialakulhat. Ekkor a cellákat viharos kifutószél (általában 60-80 km/h, hevesebb zivatar esetén >80-90 km/h), jégeső (akár nagyobb jégátmérővel) és nagy mennyiségű csapadék (~20 mm) kísérheti.

Nagy-Kurunczi Rita vezető meteorológus emlékeztett arra, hogy a szupercellák bizonyos értelemben a zivatarok királyainak tekinthetők, igen speciális légköri viszonyok között kialakuló, átlagosan 10 kilométer átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események - orkán erősségű szélrohamok, nagyméretű (akár 5 centimétert is meghaladó) jég, szélsőséges esetben tornádó - köthetőek hozzájuk. Talán a leginkább szembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása. A csütörtöki napon egy hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszer alakította hazánk időjárását, a déli országrészben pedig egy igen heves, hosszú élettartamú szupercella vonult végig mintegy 200 km-es szakaszon, végül Románia felé hagyta el Magyarországot. Az alábbi radarképen látható, hogy mennyire keskeny folyosón, szinte nyílegyenes vonalban haladt végig a jégesőt okozó sáv hazánk felett, körülbelül 5 óra alatt.

A cella Pécs városán szép peremfelhővel vonult át, ám itt még nem volt benne villámtevékenység. Baját elhagyva viszont tovább erősödött, egyre intenzívebbé vált benne a villámtevékenység is, s ezt követően a cella már szignifikáns jégméretet is tudott produkálni. A hazai szupercellákban a felhőtető magassága extrém esetben a 14-16km-t is elérheti, a mai példányban is meghaladta a 10km-t. Sajnos így Kisszállás, Felsőszentiván, Kelebia, Mélykút, Zákányszék, Domaszék, Szeged, Mórahalom mind-mind jócskán kapott a jégverésből, sok helyen dió nagyságú jég hullott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02