Valami nem stimmel a lengyeleknél: mi történt az idei hagymaterméssel?

Valami nem stimmel a lengyeleknél: mi történt az idei hagymaterméssel?

agrarszektor.hu
A fresh-market.pl adatai szerint a hagyma ára a lengyel piacokon továbbra is rekordszinten áll a közelmúltban bekövetkezett enyhe korrekció ellenére is. Az átlagár jelenleg valamivel 2 PLN/kg (173 Ft/kg) felett van, ez bő 30%-kal magasabb, mint a 2021. év azonos időpontjában regisztrált 1,45 PLN/kg (125 Ft/kg), ami röviddel a hagyma betakarítási csúcsát követően szokatlan jelenség.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az előző 10 idényből 9 során ilyen árakra még a szezon legvégén sem volt példa. Ez a helyzet nemcsak a lengyel piacokra jellemző, más európai országokban is megfigyelhető, ráadásul Hollandia rekord mennyiségű exportot bonyolít afrikai és egyes ázsiai piacaira, ami azt vonhatja maga után, hogy a holland készletek is a szokottnál alacsonyabbak lesznek a szezon második felében. A szállítási költségek ugrásszerű emelkedése, valamint az ukrajnai háború helyzet pedig jelentősen megnehezíti a Közép-Ázsiából származó importot. Elemzők szerint ezek a tényezők nagy valószínűséggel kizárják, hogy nagy mennyiségben érkezhessen olcsó import a lengyel piacra, ami télen vagy tavasszal megállíthatná a hagyma árának emelkedését - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?