Valami nem stimmel a lengyeleknél: mi történt az idei hagymaterméssel?

Valami nem stimmel a lengyeleknél: mi történt az idei hagymaterméssel?

agrarszektor.hu
A fresh-market.pl adatai szerint a hagyma ára a lengyel piacokon továbbra is rekordszinten áll a közelmúltban bekövetkezett enyhe korrekció ellenére is. Az átlagár jelenleg valamivel 2 PLN/kg (173 Ft/kg) felett van, ez bő 30%-kal magasabb, mint a 2021. év azonos időpontjában regisztrált 1,45 PLN/kg (125 Ft/kg), ami röviddel a hagyma betakarítási csúcsát követően szokatlan jelenség.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az előző 10 idényből 9 során ilyen árakra még a szezon legvégén sem volt példa. Ez a helyzet nemcsak a lengyel piacokra jellemző, más európai országokban is megfigyelhető, ráadásul Hollandia rekord mennyiségű exportot bonyolít afrikai és egyes ázsiai piacaira, ami azt vonhatja maga után, hogy a holland készletek is a szokottnál alacsonyabbak lesznek a szezon második felében. A szállítási költségek ugrásszerű emelkedése, valamint az ukrajnai háború helyzet pedig jelentősen megnehezíti a Közép-Ázsiából származó importot. Elemzők szerint ezek a tényezők nagy valószínűséggel kizárják, hogy nagy mennyiségben érkezhessen olcsó import a lengyel piacra, ami télen vagy tavasszal megállíthatná a hagyma árának emelkedését - írja a FruitVeB.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32