Akkora eső jön, amilyen már rég volt: mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

Akkora eső jön, amilyen már rég volt: mutatjuk, hol, mennyi csapadék várható

agrarszektor.hu
Mediterrán ciklon alakítja péntektől időjárásunkat, több hullámban várható kiadós csapadék, vasárnap pedig már egyre inkább hó Magyarországon. Sokfelé 30-40, néhol 50 mm csapadék is összegyűlhet péntektől hétfőig, ez utóbbi érték ráadásul már a december havi átlagot is meghaladja.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Eseményteli napok következnek az időjárásban, péntektől ugyanis egy több középpontú mediterrán ciklon hoz szelet, kiadós csapadékot - írja az Időkép. Pénteken ez a legtöbb helyen eső lesz, legfeljebb eleinte nyugati-északnyugati és északi határ mentén fordulhat elő vegyes halmazállapot. Átmeneti szünet után szombaton napközben dél felől ismét egyre többfelé ered el az eső, amit a késő esti óráktól nyugaton már havas eső, havazás válthat fel. A halmazállapot-váltás a ciklon hátoldalán érkező hideg, fagyos levegő hatására vasárnap tovább folytatódik, késő délután, este már keleten is havazás lehet a jellemző csapadékforma. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

A csapadékhajlam várhatóan hétfőre csökken, addig országszerte kiadós mennyiségre kell számítani, sokfelé 30-40, néhol 50 mm csapadék is összegyűlhet. Ez utóbbi érték már a december havi átlagot is meghaladja. De, hogy pontosan mit tartogat a hétvége?

  • Nagy hőmérsékleti kontraszt: pénteken 10-12 fokos külünbség is kialakulhat Sopron és Békéscsaba között.
  • Rengeteg csapadék: hétfőig a decemberi havi átlagnál is több csapadék hullhat néhol (> 50 mm!).
  • Szélvihar: vasárnap a Dunántúl északi felén 70-80 km/órás széllökések lehetnek, a Bakony és a Balaton térségében 90 km/órás feletti lökések sem kizártak.
  • Végre jön hó is: hétfő estig a Bakonyban és az Északi-középhegységben akár 10 centit meghaladó hó is hullhat.
  • Hófúvás, hótorlaszok: vasárnap a Dunántúlon, hétfőn északon jó esély lesz hófúvásra.
  • Hidegbetörés: a magasabb légrétegekben vasárnap fagyos, 10-15 fokkal hidegebb levegő ömlik majd be északnyugat felől.

A mediterrán ciklonok az egyik legszeszélyesebb légköri képződmények, ezért mindenképpen érdemes lesz napról napra figyelni a friss előrejelzéseket. Ugyanakkor az biztos, hogy az ország nem sok pontja fog szárazon maradni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?