Olyan sok eső jön, amennyi rég volt Magyarországon: mutatjuk, hol lesz a legdurvább

agrarszektor.hu
Ha kisebb szünetekkel is, de folyamatosan érkezik csapadék hazánkba a következő napokban. Az előrejelzések szerint hó, havas eső, de akár még zivatar is kialakulhat.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A következő napokban egymás után érkeznek a csapadékot adó frontok, frontrendszerek Magyarország fölé. A jelenleg az ország felett levő csapadéktömb várhatóan este távozik kelet felé, de késő este nyugatra már érkezik is a következő - írta meg az Időkép.hu. Éjjel egyre többfelé ered el az eső, kedd délelőtt pedig még keleten lehet esőre, záporokra számítani. Kedd délután aztán délnyugat felől érkezik az újabb eső adag, melyet ezúttal egy melegfront hoz magáva, majd késő este már egy hidegfrontból fog hullani a csapadék. Ezt mutatja meg WRF modellünk előrejelzéséből készült animáció:

És hogy várható-e havazás? Igen, de inkább csak a hegyekben válthat át havas esőbe, havazásba a csapadék. A legmagasabb hegycsúcsokra néhány centi friss hó érkezhet még.

Az eső mellett a szerdai hidegfront záporokat, zivatarokat is hozhat a keleti, délkeleti tájakra. Délkeleten ugyanis a megerősödő déli széllel melegebb levegő áramlik be, míg a magasban hidegebb levegő húzódik fölénk, ami a zivatarokhoz elégséges mértékű légköri labilitást okozhat. A zivatarok kialakulására már szerda hajnalban sor kerülhet és napközben is megdörrenhet az ég. A csapadékos időjárás mellett a szél gyakran megélénkülhet, több helyen megerősödhet a következő napokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?