Havazás jön csütörtökön: térképen mutatjuk, hol, mennyi hó várható

agrarszektor.hu
Csütörtök este újabb ciklon hoz havat Magyarországra. A legtöbb hó a Dunántúlon és északon várható, és ezúttal nemcsak a hegyekben ébredhetünk fehér tájra. Habár havazás nem lesz az ország délkeleti felén, egy-egy égzengés izgalmassá teheti az időjárást, keleten, délkeleten zivatar alakulhat ki.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Egy újabb rövid szünet után csütörtökön érkezik a következő mediterrán ciklon - írja az Időkép. Előbb eső, záporok alkulnak ki estétől egyre többfelé a Dunántúlon, majd a középső és keleti tájakon. Várhatóan hajnalban a Dunántúl nagy részén és északon havas esőbe, hóba vált az eső. A Bakonyban, az Északi-középhegység magasabb csúcsain gyarapodhat leginkább a hóréteg, ugyanakkor a Dunántúlon sokfelé fehéredhet ki a táj reggelre alacsonyabb szinteken. A Dunántúl északi felén és néhol északon változó intenzitással egészen késő délutánig kitarthat a havazás. 

A várható friss hó mennyisége csütörtökön. (Forrás: Időkép)
A várható friss hó mennyisége csütörtökön. (Forrás: Időkép)

A Nagy-Hideg-hegyen a frissen hulló hóval elérheti a fél méteres vastagságot a hóréteg. Éjjel főként az utóbbi tájakon fagyhat, így gyorsan gyarapodhat a hóréteg, nappal azonban pozitív tartományban alakul a hőmérséklet, vizes, tapadó hóra, latyakos utakra kell készülni. Emellett hófúvással kell számolni, a havas tájakon erős, viharos északnyugati szél hordhatja a havat, emelhet hótorlaszokat, illetve csökkentheti le jelentősen a látótávolságot.

Címlapkép forrása: MTI/Komka Péter

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?