Nem mindegy, hogyan metszed a gyümölcsfákat: tudd meg, mik lehetnek a buktatók

Nem mindegy, hogyan metszed a gyümölcsfákat: tudd meg, mik lehetnek a buktatók

agrarszektor.hu
Országos tavaszi metszési tanfolyamot hirdet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kertészettudományi Intézete, melynek keretében egy időben öt településen tartanak felnőttképzéseket. A tanfolyam célja, hogy minél többféle gyümölcsfaj, faalak és művelési rendszer szakszerű metszésének szakmai fogásaival ismerkedjenek meg a résztvevők.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tavaszi metszés a gyümölcsöskertekben nagyon fontos munka, nemcsak a következő évi terméshozás megalapozása, hanem növényeink hosszú távú termőegyensúlya, kondíciója és egészsége szempontjából is. Ahhoz, hogy úgy tudjuk alakítani, metszeni gyümölcstermő növényeinket, hogy ne csak jól teremjenek, hanem esztétikai élményt is nyújtsanak, alapvető szakmai ismeretek elsajátítása szükséges - olvasható a MATE közleményében. Az egyetem ezért március második felére metszési tanfolyamot hirdetett, mivel ez egy olyan időpont, amikor a dió kivételével mindegyik gyümölcsfaj fás metszésének elvégzéséhez kedvezőek a körülmények.

A MATE Kertészettudományi Intézetének tanszékei, kutatóállomásai régóta foglalkoznak a különböző gyümölcsfajok kutatásával, a termesztéstechnológiai elemek fejlesztésével, valamint új fajták nemesítésével. A munkatársak szakértelme garancia arra, hogy a metszési tanfolyam résztvevői a legkorszerűbb ismereteket kapják, a kísérleti ültetvények hálózatának bőséges növényanyaga pedig a metszés gyakorlati ismereteinek elsajátításához nyújt kiváló lehetőséget.

A különböző helyszínek egyéni gyakorlati programot kínálnak a kutatási profil és az adottságok szerint. Soroksáron az almatermésűek és a csonthéjasok fáinak metszési módjait mutatják be, Érd-Elvirán valamennyi csonthéjas gyümölcsfaj és az alma metszésének korszerű módszereit ismerhetik meg a résztvevők, Cegléden a kajszi és a szilva különböző művelési rendszereinek metszését lesz mód gyakorolni, Keszthelyen pedig elsősorban körte- és almafák állnak rendelkezésre a metszésmódok gyakorlására. Fertődön a bogyósgyümölcsűek nemesítésének van jelentős hagyománya, így itt elsősorban ezek ápolására vonatkozó ismereteket lehet szerezni.

A tanfolyamok rövid elméleti oktatással kezdődnek, ahol a gyümölcsfajok termőrészeivel és a metsző eszközök használatával lehet ismerkedni. A kétnapos, 2x8 órás (1 óra elmélet, 15 óra gyakorlat) tanfolyamokat március 17-18. és március 24-25. napokon tartják egyszerre a fenti öt helyszínen. A tanfolyam költsége bruttó 28 ezer forint, amelynek elvégzéséről igazolást állítanak ki. A részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06