Hatalmas fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára a háború hatására

MTI
A búza tőzsdei ára 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre esett, mivel enyhültek az ellátással kapcsolatos rövid távú aggodalmak.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A chicagói árutőzsdén (CBOT) a búza legnagyobb forgalmú határidős jegyzése 7,05 dollárra, közel 17 havi mélypontra esett egy véka (36,35 liter) ára, ami tonnánként már csak 259 dollárt jelent. Február eleje óta mintegy 7%-kal gyengült a jegyzés, ami november óta a legnagyobb áresés. Mint ismeretes, február elején még mintegy 265-276 dollár/tonna között mozgott a búza márciusi jegyzése, a hónap közepén pedig 275-289 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árcsökkenést erősítette, hogy eleredt az eső azokon a fontos amerikai búzatermő vidékeken is, ahol eddig komoly csapadékhiány volt. Ezen kívül Oroszország rekordmennyiségű búzát tervez exportálni a folyó mezőgazdasági év második felében, míg Ukrajna arra törekszik, hogy további egy évvel meghosszabbítsa az ENSZ, Ukrajna, Oroszország, és Törökország által aláírt fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?