Hatalmas fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára a háború hatására

Hatalmas fordulat a tőzsdén: így változott a búza ára a háború hatására

MTI
A búza tőzsdei ára 2021 szeptembere óta a legalacsonyabb szintre esett, mivel enyhültek az ellátással kapcsolatos rövid távú aggodalmak.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A chicagói árutőzsdén (CBOT) a búza legnagyobb forgalmú határidős jegyzése 7,05 dollárra, közel 17 havi mélypontra esett egy véka (36,35 liter) ára, ami tonnánként már csak 259 dollárt jelent. Február eleje óta mintegy 7%-kal gyengült a jegyzés, ami november óta a legnagyobb áresés. Mint ismeretes, február elején még mintegy 265-276 dollár/tonna között mozgott a búza márciusi jegyzése, a hónap közepén pedig 275-289 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árcsökkenést erősítette, hogy eleredt az eső azokon a fontos amerikai búzatermő vidékeken is, ahol eddig komoly csapadékhiány volt. Ezen kívül Oroszország rekordmennyiségű búzát tervez exportálni a folyó mezőgazdasági év második felében, míg Ukrajna arra törekszik, hogy további egy évvel meghosszabbítsa az ENSZ, Ukrajna, Oroszország, és Törökország által aláírt fekete-tengeri gabonaexport-megállapodást.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?