Viharos szél és zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Viharos szél és zivatar csap le az országra: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
Egy újabb hidegfront szakítja meg az elmúlt napok kellemes, tavaszias időjárását. Pénteken többfelé várhatóak záporok, zivatarok és viharos széllökések, szombaton főleg az ország keleti területe lehet érintett. A zivatarveszély és a viharos szél miatt az egész ország területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre és szombatra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Péntek délutánig közepesen felhős idő várható, több-kevesebb napsütéssel, ám délutántól már inkább erősen felhős égképre lehet számítani. Összességében többfelé várható zápor, zivatar, ráadásul a déli szél is élénk lesz, kevés helyen meg is erősödik. A zivatarok környékén emellett erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul. Késő estére 6 és 11 fok közé hűl le a levegő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

Az OMSZ jelezte, hogy péntek reggeltől, kora délelőttől gyorsan labilizálódik a légkör, egyre kedvezőbbek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Ezeket esetenként akár viharos (jellemzően 65-80, az erősebb cellák környékén akár 80 km/h-t meghaladó) széllökések, jégdara, valamint apró szemű jég kísérheti. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ezért az ország egész területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt.

Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az előrejelzés szerint szombaton jórészt erősen felhős lesz az ég, de néhol lehetnek nagyobb szakadozások a felhőzetben. A záporok, zivatarok fokozatosan a keleti országrészre tevődnek át, közben a számosságuk csökken, majd a hajnali órákban elsősorban a délnyugati részeken alakulhatnak ki újra záporok. A késő esti óráktól északnyugat felől egy érkező markáns hidegfront hatására egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél és megerősödik, az északnyugati szélcsatornában viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között valószínű. Szombatra az OMSZ az ország teljes területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a viharos széllökések miatt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13