Változott a szabályozás: ezeket az élelmiszereket csak így lehet behozni az EU-ba

Változott a szabályozás: ezeket az élelmiszereket csak így lehet behozni az EU-ba

agrarszektor.hu
A harmadik országból származó, élelmiszernek szánt növényi termékek esetében ezentúl a magyar hatóság a fizikai ellenőrzéseket nem végzi el Magyarországon, hanem a szállítmányokat továbbítja a célországba. Emiatt az Európai Unióba történő behozatal során a vállalkozóknak kötelező megadniuk az ellenőrző pontot is. Az adatszolgáltatás elmaradása az ügyintézési idő számottevő növekedésével járhat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az új ellenőrzési eljárás az (EU) 2019/1793 és az (EU) 2020/1158 végrehajtási rendelet hatálya alá tartozó, harmadik országból származó, élelmiszer célú növényi termékeknek az unióba történő behozatalára vonatkozik - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kijelölt vármegyei növény- és talajvédelmi hatóság szakemberei megvizsgálják a dokumentumokat, majd a fizikai vizsgálatra kijelölt szállítmányokat - ha azokat nem Magyarországon hozzák forgalomba - továbbküldik a célországba. A mintavételre és a laboratóriumi vizsgálatra már a célországban kerül sor.

A gördülékeny ügyintézéshez fontos, hogy a szállítmányért felelős vállalkozó a TRACES rendszerben, a Közös Egészségügyi Beléptetési Okmányok (KEBO-D, angolul: CHED-D) dokumentumban ne csak az I.4. pontot töltse ki, hanem a célország kijelölt ellenőrzési pontját (I.20.) is jelölje meg. Amennyiben ez elmarad, a hatóság felveszi a kapcsolatot a szállítmányért felelős vállalkozóval, ami azonban jelentősen növelheti a szállítási folyamat ügyintézési idejét. A szállítmánynak - a továbbítás során - folyamatos vámfelügyelet alatt kell állnia. Annak megérkezéséről a magyar hatóság 15 napon belül visszaigazolást kér a célországtól. 

A magyarországi határállomások és a jóváhagyott ellenőrző pontok jegyzéke megtekinthető a Nébih oldalán: 
https://portal.nebih.gov.hu/adatbazisok-elelmiszer

Az EU határállomások és ellenőrző pontok jegyzékének elérhetősége:
https://ec.europa.eu/food/safety/official_controls/legislation/imports/non-animal_en

Fontos tudni, hogy a weboldalon található kijelölt ellenőrző pontok nem mindegyike nyilvános, ezért ajánlott az illetékes hatóságokkal előre egyeztetni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43