Vége a hűvös időnek, berobban a nyár az országba: itt a friss előrejelzés

Vége a hűvös időnek, berobban a nyár az országba: itt a friss előrejelzés

MTI
Folytatódik a kora nyárias idő a jövő héten is, 24-29 Celsius-fokos maximumokkal, majd szerdától változékonyabbá válik az idő, többfelé lehet zárpor, zivatar, de a hét végére ismét visszatér a sok napsütés.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hétfőn sok napsütés várható kevés fátyol- és gomolyfelhővel, helyenként - nagyobb eséllyel délen és nyugaton - kialakulhat zápor, zivatar. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkülhet, zivatarok idején megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24-28 fok körül valószínű. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy hétfőn nagyon erős UV-B sugárzás várható az egész országban, ami az előrejelzések szerint meg fogja haladni az UV-index 7-es értékét. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy ilyenkor fokozottan kell védekezni a napsugárzás által okozott leégés ellen. Azt javasolták, hogy ha lehetséges, napközben 11 és 15 óra között kerüljék az emberek a napozást, és használjanak vállat takaró pólót, szalmakalapot, illetve fényvédő krémet. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Kedden is sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel, de a nap második felében északnyugat felől már vastagabb felhők is érkezhetnek. Szórványosan előfordulhat zápor, zivatar, inkább a nyugati, északnyugati országrészben. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás. A minimumhőmérséklet 8 és 16, a maximum 24 és 29 fok között lesz.

Szerdán változóan felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Több helyen számítani lehet esőre, záporesőre, zivatarra. Az északi, északnyugati szél sokfelé megélénkül. A hajnali 9-16 fokról délutánra 22 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Csütörtökön változóan felhős időre van kilátás, több-kevesebb napsütéssel és szórványosan előfordulhat záporeső, zivatar. Az északi szél sokfelé megélénkül. Hajnalban 8-15, délután 23-29 fok várható.

Pénteken változóan felhős időre lehet számítani, több-kevesebb napsütéssel, elszórtan záporesővel, zivatarral. Sok helyütt megélénkül, időnként megerősödik az északi szél. A minimumhőmérséklet 8 és 16, a csúcsérték 22 és 28 fok között valószínű.

Szombaton a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, csak egy-egy zápor fordulhat elő. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északi, északkeleti szél. Hajnalban 7-15, a délutáni órákban 20-26 fokot mérhetnek.

Vasárnap napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, egy-egy záporral. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északkeleti szél. A hajnali 5-13 fokról 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?