Brutális vihar jön Magyarországon pénteken: térképen mutatjuk, hol, mi várható

Brutális vihar jön Magyarországon pénteken: térképen mutatjuk, hol, mi várható

agrarszektor.hu
A hét utolsó munkanapjára egy hidegfront érkezik az ország fölé, főként a déli tájakon heves zivatar is kialakulhat késő délután. A Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön akár még piros riasztást is kiadhat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Pénteken késő délután egy nyugat felől érkező hidegfront mentén, illetve annak előterében országszerte kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához - írta meg a Kiderül.hu. Ez a legnagyobb valószínűséggel az ország déli felében fog bekövetkezni. A cellák várhatóan gyorsan rendszerbe szerveződnek majd, s kelet felé helyeződnek, miközben késő estére északnyugat felől stabilizálódik a légkör.

A zivatarok környezetében nagyméretű jégre (általában 2-4 centiméter körüli, helyenként 5 centimétert is meghaladó), viharos, erősen viharos széllökésekre (jellemzően nagyjából 60-90 km/óra, helyenként 90-100 km/óra feletti), illetve felhőszakadásra (20-50 millimétert meghaladó csapadék) is számítani kell. A Dél-Dunántúlon, illetve Dél-Alföldön a piros riasztás kiadására is esély van.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki heves zivatar veszélye miatt egyetlen megye kivételével hazánk teljes területére pénteken; Győr-Moson-Sopron megyében egyelőre még csak elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar kialakulásának lehetősége miatt.

Figyelmeztető előrejelzés zivatarra (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)
Figyelmeztető előrejelzés zivatarra (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Emellett országszerte legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt. Másodfokú figyelmeztetés érvényes felhőszakadás miatt délen: Bács-Kiskun, Baranya, Csongrád-Csanád és Tolna megyében.

Figyelmeztető előrejelzés felhőszakadásra (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)
Figyelmeztető előrejelzés felhőszakadásra (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Pénteken a középhőmérséklet főként a középső országrészben és a déli megyékben alakulhat 27 fok felett, máshol 25 fok közeli értékek lehetnek, majd a hidegfront hatására mérséklődik a hőség. Északnyugat kivételével hazánk teljes területé legalább elsőfokú figyelmeztetés érvényes a magas középhőmérséklet miatt, az ország középső sávjára azonban másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Figyelmeztető előrejelzés magas középhőmérsékletre (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)
Figyelmeztető előrejelzés magas középhőmérsékletre (Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat)
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?