Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a görögdinnyét a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a görögdinnyét a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Május elejétől érzékelhetően nőtt a lengyel nagybani piacokon a görögdinnye kínálata, ami megfelel az éves trendeknek, és mindig a nagybani árak csökkenésével jár együtt. Idén azonban a bővülő kínálat ellenére is magasabbak maradtak az árak, mint a korábbi években. 

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

A jelenleg tapasztalható magas árszint nem is lenne meglepő mondjuk 2021-hez képest, amikor Spanyolország görögdinnye-túlkínálata hatalmas problémát jelentett, csakhogy ez az árszint még a 2022-esnél is magasabb, amikor pedig a rendelkezésre álló árukészlet jóval szerényebb volt. Sőt, a mostani árszint 5 éves rekordot jelent, nem is kicsivel haladja meg az eddigi legmagasabbat. Jelenleg 2,5-3 PLN/kg (205-250 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 25%-kal magasabb a tavalyinál, és 57%-kal a két évvel ezelőtti szintnél - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusban megindult árcsökkenés június elejére teljesen megállt, majd június végén is csak 8%-kal csökkent. Ennek magyarázata, hogy bár a kínálat fokozatosan bővül, a meleg idő beköszöntével a kereslet óriási mértékben megnőtt, és ennek fedezésére egyszerűen nincs elegendő árukészlet. A dinnye drágaságának másik oka, hogy a mostani árszint a fogyasztók számára még mindig igen kedvező a többi szezonális gyümölcs, elsősorban a szamóca és a cseresznye igen magas árához képest, így a vásárlók továbbra is a dinnye mellett döntenek, még ezen az áron is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?