Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a görögdinnyét a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a görögdinnyét a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Május elejétől érzékelhetően nőtt a lengyel nagybani piacokon a görögdinnye kínálata, ami megfelel az éves trendeknek, és mindig a nagybani árak csökkenésével jár együtt. Idén azonban a bővülő kínálat ellenére is magasabbak maradtak az árak, mint a korábbi években. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A jelenleg tapasztalható magas árszint nem is lenne meglepő mondjuk 2021-hez képest, amikor Spanyolország görögdinnye-túlkínálata hatalmas problémát jelentett, csakhogy ez az árszint még a 2022-esnél is magasabb, amikor pedig a rendelkezésre álló árukészlet jóval szerényebb volt. Sőt, a mostani árszint 5 éves rekordot jelent, nem is kicsivel haladja meg az eddigi legmagasabbat. Jelenleg 2,5-3 PLN/kg (205-250 Ft/kg) között alakul az átlagár, ami 25%-kal magasabb a tavalyinál, és 57%-kal a két évvel ezelőtti szintnél - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Májusban megindult árcsökkenés június elejére teljesen megállt, majd június végén is csak 8%-kal csökkent. Ennek magyarázata, hogy bár a kínálat fokozatosan bővül, a meleg idő beköszöntével a kereslet óriási mértékben megnőtt, és ennek fedezésére egyszerűen nincs elegendő árukészlet. A dinnye drágaságának másik oka, hogy a mostani árszint a fogyasztók számára még mindig igen kedvező a többi szezonális gyümölcs, elsősorban a szamóca és a cseresznye igen magas árához képest, így a vásárlók továbbra is a dinnye mellett döntenek, még ezen az áron is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 15. 10:01