Fontos adat jön, ez kihat a kukorica és a szója árára is

Fontos adat jön, ez kihat a kukorica és a szója árára is

agrarszektor.hu
A piaci szereplőknek gyakran vannak fenntartásaik az amerikai mezőgazdasági minisztérium becsléseivel kapcsolatban, különösen, ha a vetésterületről és a hozamokról van szó, ám az elemzők többnyire elégedettek az idei évre vonatkozó, először márciusban közzétett vetésbecslésekkel - írja a Reuters. Pénteken érkezik az USDA adata, amely kihat a piacokra is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

1980 óta az egyetlen olyan június, amikor mindkét kultúra esetében hasonlóan kis területváltozások történtek márciushoz képest, 2002-ben volt, így statisztikailag valószínűtlen, hogy a kukorica és a szója is ilyen közel kerüljön a márciusi számhoz.

Márciusi becslés, júniusi tény

Az elemzők viszonylag biztosak az előrejelzésekben. A kukorica hektárszámára vonatkozó becslések tartománya 800 ezer hektár, ami 2017 óta a legkisebb ebben a jelentésben, és a hároméves 1,41 milliós átlag alatt van. A szójabab 607 ezer hektáros tartománya 2005 óta a legkisebb, és a 1,11 milliós átlag alatt van.

Az eső közbeszólhatott

A kukorica vetésterülete a márciusi felmérés és a júniusi felmérés között erős tendenciát mutat, az elmúlt 20 júniusból 15-ben emelkedett, így a piac által várt csökkentés kissé kívül esik a normán. Ugyanakkor az öt csökkenő év között volt a valaha volt leggyorsabb és leglassabb kukoricaültetési szezon is.

Az elmúlt 20 évből 11-ben a szójabab júniusi vetésterülete magasabb volt, mint a márciusi, bár az elmúlt négy évből háromban alacsonyabb volt. Azokban az években, amikor alacsonyabbak voltak, szintén különböző vetési ütemek között oszlottak meg.

A szójababot 2023-ban gyorsan vetették el, bár ez volt a helyzet 2021-ben is, amikor a júniusi szójabab-vetésterület valamivel alacsonyabb volt, mint márciusban, mivel az elemzők túlbecsülték az emelkedő áraknak a vetésekre gyakorolt hatását.

Jó feltételek, de alacsony árak

A vetési feltételek többnyire ideálisak voltak a kukoricaövezetben, de az árak alakulása már nem volt ilyen kedvező. Mire a gazdák május közepén a vetés sűrűjébe értek, az új termésű kukorica és szójabab határidős ügyletek százalékos csökkenése 2023 eleje óta a legnagyobb volt az elmúlt több mint két évtizedet figyelembe véve.

Legutóbb 2018-ban és 2015-ben fordult elő, hogy a júniusi kukorica- és szójaültetvények egyaránt egy százalékon belül maradtak a közzétett adatokhoz képest - teszi hozzá a Reuters.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?