Elképesztő, ami Európa időjárásával történik: északon is, délen is nagy a baj

Elképesztő, ami Európa időjárásával történik: északon is, délen is nagy a baj

MTI
Heves esőzések áztatták hétfőn Skandinávia déli részét, az ítéletidő miatt vonat siklott ki és utak váltak járhatatlanná Svédországban és Norvégiában. Spanyolország közben újabb, idén nyáron már a negyedik hőhullámmal kénytelen megbirkózni, a hőség még legalább csütörtökig eltart és növeli az erdőtüzek kockázatát is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A svéd és norvég meteorológusok legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki a hét több napjára, mondván, hogy a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár az egyhavi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal. Svédország keleti részén a nap folyamán kisiklott egy személyvonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. Az incidens miatt három embert kellett kórházba szállítani. Svédországban vasárnap 25 ezer villámcsapást számoltak össze.

A heves széllökések és viharok felsővezetékeket rongáltak meg, fennakadásokat okoztak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban. Norvégiában ezen felül ideiglenesen leállították a közlekedést egyes vasútvonalakon és elhalasztottak kültéri focimeccseket is. A norvég meteorológiai szolgálat által Hans névre keresztelt alacsony nyomású légköri képződmény vasárnap este érte el Svédországot, majd hétfőre Norvégiát. A helyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy lehetőleg maradjon távol a folyóktól, meredek lejtőktől és csak a legszükségesebb esetben induljon útnak. Kiterjedt anyagi károkra számítanak, tekintettel arra, hogy a következő napokban is heves esőzésekre lehet számítani.

Dániában szintén heves esőzések voltak, de itt csak alacsonyabb fokú, sárga riasztást adtak ki, míg Finnországban a meteorológusok közölték, hogy ott is heves viharok lehetnek a héten. Ítéletidő tombol a Baltikum mindhárom országában is. Litvániában egy 50 éves nőt csaptak agyon kidőlő fák, Lettországban fák sokaságát tépték ki a heves szélviharok, egy Riga melletti faluban golflabda-nagyságú jég esett.

Ez a klímaváltozás hatása, ami vadabb és nedvesebb időjárással jár Norvégiában

- hangsúlyozta Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök az NRK közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

A kontinens dél-nyugati része közben épp az ellenkező problémával küzd

Az idei nyár negyedik hőhulláma tombol Spanyolországban. A kánikula csúcspontját szerdára várják, a hőmérő higanyszála aznap akár 44 Celsius-fokra is felkúszhat a főváros, Madrid térségében, valamint Jaén és Andalúzia tartományokban. Az érintett régiókban vörös riasztást adnak ki. Hétfőn 42 Celsius-fokos hőségre számítottak Andalúziában és a nyugati Extremadura tartományban. Számos helyen a hőhullám miatt "trópusi éjszakákra" kell berendezkedni 20-25 Celsius-fokos éjjeli hőmérséklet mellett.

Mindemellett a turisták körében kedvelt Baleár-szigeteket, Mallorcát és a földközi-tengeri partvidéket a kánikula úgy tűnik, elkerüli. Spanyolországban emellett komoly gondot okoznak az erdőtüzek. Az utóbbi napokban két tűzvészt a katalóniai Portbou és a déli Huelva tartományban fekvő Bonares település mellett csak nagy nehezen - több evakuálás, áramkimaradás és útzárlat árán - tudtak megfékezni.

Portugáliában szintén több erdőtűz pusztít. A legsúlyosabb a hétvégén Castelo Branco és Proenca-a-Nova körzetekben mintegy hétezer hektár erdőséget perzselt fel. Ez utóbbit csak hétfőre sikerült megfékezni, de a délnyugati Odemira, a központi fekvésű Ourém és az északi Mangualde területén máris további tűzfészkek ellen küzdenek a katasztrófavédelmi hatóságok. Spanyolországhoz hasonlóan Portugáliában is erdőtüzek fokozott veszélyére figyelmeztettek a hatóságok az elkövetkezendő napokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?