Elképesztő, ami Európa időjárásával történik: északon is, délen is nagy a baj

Elképesztő, ami Európa időjárásával történik: északon is, délen is nagy a baj

MTI
Heves esőzések áztatták hétfőn Skandinávia déli részét, az ítéletidő miatt vonat siklott ki és utak váltak járhatatlanná Svédországban és Norvégiában. Spanyolország közben újabb, idén nyáron már a negyedik hőhullámmal kénytelen megbirkózni, a hőség még legalább csütörtökig eltart és növeli az erdőtüzek kockázatát is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A svéd és norvég meteorológusok legmagasabb fokú, vörös riasztást adtak ki a hét több napjára, mondván, hogy a legsúlyosabban érintett térségek 24 óra alatt akár az egyhavi átlagot is meghaladó csapadékmennyiségre számíthatnak évtizedek óta nem tapasztalt áradásokkal. Svédország keleti részén a nap folyamán kisiklott egy személyvonat több mint száz utassal, miután az eső elmosta a vasúti töltést. Az incidens miatt három embert kellett kórházba szállítani. Svédországban vasárnap 25 ezer villámcsapást számoltak össze.

A heves széllökések és viharok felsővezetékeket rongáltak meg, fennakadásokat okoztak a balti- és északi-tengeri komp- és légiforgalomban. Norvégiában ezen felül ideiglenesen leállították a közlekedést egyes vasútvonalakon és elhalasztottak kültéri focimeccseket is. A norvég meteorológiai szolgálat által Hans névre keresztelt alacsony nyomású légköri képződmény vasárnap este érte el Svédországot, majd hétfőre Norvégiát. A helyi hatóságok figyelmeztették a lakosságot, hogy lehetőleg maradjon távol a folyóktól, meredek lejtőktől és csak a legszükségesebb esetben induljon útnak. Kiterjedt anyagi károkra számítanak, tekintettel arra, hogy a következő napokban is heves esőzésekre lehet számítani.

Dániában szintén heves esőzések voltak, de itt csak alacsonyabb fokú, sárga riasztást adtak ki, míg Finnországban a meteorológusok közölték, hogy ott is heves viharok lehetnek a héten. Ítéletidő tombol a Baltikum mindhárom országában is. Litvániában egy 50 éves nőt csaptak agyon kidőlő fák, Lettországban fák sokaságát tépték ki a heves szélviharok, egy Riga melletti faluban golflabda-nagyságú jég esett.

Ez a klímaváltozás hatása, ami vadabb és nedvesebb időjárással jár Norvégiában

- hangsúlyozta Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök az NRK közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

A kontinens dél-nyugati része közben épp az ellenkező problémával küzd

Az idei nyár negyedik hőhulláma tombol Spanyolországban. A kánikula csúcspontját szerdára várják, a hőmérő higanyszála aznap akár 44 Celsius-fokra is felkúszhat a főváros, Madrid térségében, valamint Jaén és Andalúzia tartományokban. Az érintett régiókban vörös riasztást adnak ki. Hétfőn 42 Celsius-fokos hőségre számítottak Andalúziában és a nyugati Extremadura tartományban. Számos helyen a hőhullám miatt "trópusi éjszakákra" kell berendezkedni 20-25 Celsius-fokos éjjeli hőmérséklet mellett.

Mindemellett a turisták körében kedvelt Baleár-szigeteket, Mallorcát és a földközi-tengeri partvidéket a kánikula úgy tűnik, elkerüli. Spanyolországban emellett komoly gondot okoznak az erdőtüzek. Az utóbbi napokban két tűzvészt a katalóniai Portbou és a déli Huelva tartományban fekvő Bonares település mellett csak nagy nehezen - több evakuálás, áramkimaradás és útzárlat árán - tudtak megfékezni.

Portugáliában szintén több erdőtűz pusztít. A legsúlyosabb a hétvégén Castelo Branco és Proenca-a-Nova körzetekben mintegy hétezer hektár erdőséget perzselt fel. Ez utóbbit csak hétfőre sikerült megfékezni, de a délnyugati Odemira, a központi fekvésű Ourém és az északi Mangualde területén máris további tűzfészkek ellen küzdenek a katasztrófavédelmi hatóságok. Spanyolországhoz hasonlóan Portugáliában is erdőtüzek fokozott veszélyére figyelmeztettek a hatóságok az elkövetkezendő napokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?