Optivor, egy új zsomborspecialista gyomirtási lehetőség a repcetermesztésben!

Optivor, egy új zsomborspecialista gyomirtási lehetőség a repcetermesztésben! (x)

PR
‎A repce termesztés technológiája sokat változott az elmúlt években, hiszen a széles sortávú és szemenkénti vetésű repcék is egyre gyakoribbak. A kivetett csíraszám is alacsonyabb, ennek a következménye, hogy a repce gyomelnyomó képessége drasztikusan lecsökkent, de egy új gyomirtási technológiával sikeresen megvédhetjük a növényünket.

A gyomok elvihetik a repcetermés legjavát

A víztakarékosabb forgatás nélküli alapművelés kedvezőbb az őszi gyomosodásnak. A hagyományos repce gyomfajok mellett a területre jellemző kapás gyomok erőteljes őszi fejlődése is zavarja a repce egyenletes őszi megerősödését. A talajfelszín közelében levő gyommagok „rajtra készen” állnak és kisebb nedvesség hatására is csírázásnak indulnak, veszélyeztetik a repcét. A repce termőtájakra jellemző, őszi csírázású és áttelelő (T1-2-es életmódú), a repcével tavasszal is versengő gyomfajok okozzák a nagyobb terméskiesést, mint a székfű- és pipitér-félék, pipacs, pásztortáska, az egyre terjedő zsombor-fajok, galajok, széltippan, kalászos árvakelés, olaszperje, nyári perje, rozsnokok, tyúkhúr, veronika- és árvacsalán fajok, mezei viola. Rövidebb ideig, csak az első fagyokig, de erős őszi gyomosodást okozhatnak a kapás kultúrákra jellemző széleslevelű gyomfajok is, mint a parlagfű, libatop- és disznóparéj-félék, csattanó maszlag vagy éppen a napraforgó árvakelés.

A gyorsan terjedő sebforrasztó zsombor (Descurainia sophia) az egyik legveszélyesebb gyomfaj a repcében. Egyes kutatások szerint a zsombor fajok akár 24-64% -os csökkenést is okozhatnak a repce terméshozamában. (Forrás: Rahman et al., 2015) A zsombor fajok mélyen behatolnak a talajba, és nagy mennyiségű vizet és tápanyagot vonhatnak el a repce növényektől. Ezen gyomok magprodukciója igen magas (átlagosan 4000 – 7000 / növény Mahn, 1988) elérheti a 76000 (Best, 1977) mag/növény mennyiséget is. Nem megfelelően gyomirtott területen éves szinten akár 5000-10000 mag/m2-rel is gyarapodhat a gyommagkészlet. A magvak nagyon könnyen szétszóródnak a környezetben, és akár 20-30 évig is életképesek maradhatnak a talajban.

Sebforrasztó zsomborral erősen fertőzött táblarész
Sebforrasztó zsomborral erősen fertőzött táblarész

A megoldás: OPTIVOR®

A gyommagok feldúsulásának megakadályozása a talajban a hosszútávra tekintő felelős gazdálkodás fontos része.  A gazdák azonban elsősorban a jelenben élnek, tehát egyszerű, időjárástól független és hatékony megoldást szeretnének. Az OPTIVOR® pontosan ilyen. Egy új, egyedi hatásmechanizmusú őszi posztemergens gyomirtó szer, mellyel új dimenziók nyílnak meg a repce hazai klimatikus viszonyok között is egyszerű és hatékony védelme előtt.

A készítményben lévő mindkét hatóanyag szisztemikus, felszívódó hatású. A halauxifen-metil hormonszerű tüneteket okoz és az aril-pikolinátok közé tartozik (O-herbicidcsoport). A piklorám szintén hormonszerű tüneteket okoz és a piridil-karboxilsavak közé tartozik (O-herbicidcsoport). Hatásukra az érzékeny gyomok csavarodnak, torzulnak és fokozatosan sárgulnak, majd aztán 2-3 héten belül (a hőmérséklet és az időjárás függvényében) elpusztulnak. A hatóanyagok tartamhatással nem rendelkeznek és nem perzisztensek. Időjárástól független és megbízható hatás jellemzi a hatóanyag-kombinációt.

Hogyan kell alkalmazni az OPTIVORT?

Az Optivor® kijuttatható egyszer 0,25 l/ha dózisban a kultúrnövény 2-6 leveles állapotában. Ebben az

esetben a készítmény kijuttatása előtt egy preemergens kezelés vagy korai posztemergens kombinációs partner hozzáadása javasolt, a hatásspektrum szélesítése, vagy a tartamhatás biztosítása céljából. Ellenállóbb gyomok és nagyobb gyomnyomás esetén egyszer 0,5 l/ha dózisban is felhasználható a repce 6-8 leveles állapotában. Tartamhatás érdekében 2,0 l/ha Springbok® hozzáadását javasoljuk. Az Optivor® osztott kezeléssel is felhasználható, sőt a legpraktikusabb gyomirtáshoz így javasoljuk: 1. permetezést a repce 1-2 levélpáros állapotában 0,25 l/ha dózisban végezzük el, ha pedig tyúkhúr és veronika-félék jelenlétére számítunk, kombináljuk 2 l/ha Springbok® készítménnyel. 2. permetezést minimum 14 nap elteltével a repce 6-8 leveles állapotában 0,25 l/ha dózisban kell elvégezni.

Az OPTIVOR® kiemelt előnyei:

  • Széles hatásspektrum, beleértve számos nehezen írtható gyomfajt (pl. sebforrasztó zsombor)
  • Nem igényel bemosó csapadékot
  • Biztonságos a repcére nézve
  • Flexibilis kijuttatási lehetőség (időzítés és dozírozás) az eltérő gyom- és időjárási viszonyokhoz igazítva
  • Új NeoEC új, innovatív környezetbarát formuláció

Az OPTIVOR® a gyomok széles spektruma ellen hatékony posztemergens kombináció, beleértve a nehezen irtható pásztortáskát vagy a sebforrasztó zsombort, ahogyan a széleslevelű kapás (T4-es) gyomfajokat is. Az OPTIVOR® egy igazi „zsombor specialista”, vele biztosan hatékonyan veheti fel a harcot az egyre terjedő sebforrasztó zsomborral.

Aki olyan posztemergens megoldást szeretne, ami tartamhatású és teljes gyomirtási spektrumot ad (lásd: Optimize gyomirtási spektruma ábra), annak az OPTIMIZE® (Optivor® + Springbok®) herbicid termékpárt érdemes választania. A gyomok ellen bivalyerős kombináció rovarölő szerrel az „Optimize Protect”, valamint rovarölő szerrel és regulátor-hatású gombaölőszerrel az „Optimize Complete” csomagban is elérhető. Az OPTIMIZE® technológiai csomagokkal kiváló gyomirtási hatékonyságot érhet el. Részletesebb információkat keresse honlapunkon https://bit.ly/kwizda_optimize vagy érdeklődjön Kwizda szaktanácsadójánál.

OPTIMIZE gyomirtási spektruma
OPTIMIZE gyomirtási spektruma

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?