Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a dinnye a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a dinnye a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző évihez képest még mindig 12 százalékkal magasabb a görögdinnye ára Lengyelországban, de továbbra is az import dominálja a piacot. Ez jórészt a rosszabb idei termésnek róható fel, amelynek oka a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Hazánkhoz hasonlóan Lengyelországban is túljutott a zeniten a görögdinnyeszezon, de a kínálat még mindig viszonylag magas. Ez a helyzet meglehetősen hasonló az előző év azonos időszakához, és általában is jellemző augusztus utolsó napjaira - olvasható a FruitVeB oldalán. Érdekes módon az import görögdinnye árai ebben a szezonban magasabb szinten maradtak, mint az előző években, méghozzá annak ellenére, hogy évről évre egyre több a hazai termelésű görögdinnye Lengyelországban. A lengyel termelésű görögdinnye már csak a klimatikus okoknál fogva sem fogja tudni uralni a belföldi piacot, de a gyümölcs hazai termelési volumene annyira már megnőtt, hogy képes legyen komoly befolyással lenni az árak alakulására.

Jelenleg a nagybani felvásárlók által kínált árak 1,80 PLN/kg-tól (153 Ft/kg) kezdődnek. Az import görögdinnye árai a nagykereskedelemben hasonló szinten mozognak. Az árak 1,80 PLN/kg-tól indulnak és 2,90 PLN/kg-ig (153-247 Ft/kg) terjednek. Az árak a tételek minőségétől, származási országától és fajtájától egyaránt függnek. A kiskereskedelmi láncokban a görögdinnye akciós árai azonban akár az 1,50 PLN/kg (128 Ft/kg) alá is benézhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi szezonban az árak magasabbak, mint az előző években, éves szinten átlagosan mintegy 12%-kal. Ez a tartós különbség nagyrészt az idei rosszabb termésnek köszönhető, amelynek oka a különösen a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?