Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a dinnye a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a dinnye a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző évihez képest még mindig 12 százalékkal magasabb a görögdinnye ára Lengyelországban, de továbbra is az import dominálja a piacot. Ez jórészt a rosszabb idei termésnek róható fel, amelynek oka a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Hazánkhoz hasonlóan Lengyelországban is túljutott a zeniten a görögdinnyeszezon, de a kínálat még mindig viszonylag magas. Ez a helyzet meglehetősen hasonló az előző év azonos időszakához, és általában is jellemző augusztus utolsó napjaira - olvasható a FruitVeB oldalán. Érdekes módon az import görögdinnye árai ebben a szezonban magasabb szinten maradtak, mint az előző években, méghozzá annak ellenére, hogy évről évre egyre több a hazai termelésű görögdinnye Lengyelországban. A lengyel termelésű görögdinnye már csak a klimatikus okoknál fogva sem fogja tudni uralni a belföldi piacot, de a gyümölcs hazai termelési volumene annyira már megnőtt, hogy képes legyen komoly befolyással lenni az árak alakulására.

Jelenleg a nagybani felvásárlók által kínált árak 1,80 PLN/kg-tól (153 Ft/kg) kezdődnek. Az import görögdinnye árai a nagykereskedelemben hasonló szinten mozognak. Az árak 1,80 PLN/kg-tól indulnak és 2,90 PLN/kg-ig (153-247 Ft/kg) terjednek. Az árak a tételek minőségétől, származási országától és fajtájától egyaránt függnek. A kiskereskedelmi láncokban a görögdinnye akciós árai azonban akár az 1,50 PLN/kg (128 Ft/kg) alá is benézhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi szezonban az árak magasabbak, mint az előző években, éves szinten átlagosan mintegy 12%-kal. Ez a tartós különbség nagyrészt az idei rosszabb termésnek köszönhető, amelynek oka a különösen a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?