Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a dinnye a lengyel piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most a dinnye a lengyel piacokon

agrarszektor.hu
Az előző évihez képest még mindig 12 százalékkal magasabb a görögdinnye ára Lengyelországban, de továbbra is az import dominálja a piacot. Ez jórészt a rosszabb idei termésnek róható fel, amelynek oka a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hazánkhoz hasonlóan Lengyelországban is túljutott a zeniten a görögdinnyeszezon, de a kínálat még mindig viszonylag magas. Ez a helyzet meglehetősen hasonló az előző év azonos időszakához, és általában is jellemző augusztus utolsó napjaira - olvasható a FruitVeB oldalán. Érdekes módon az import görögdinnye árai ebben a szezonban magasabb szinten maradtak, mint az előző években, méghozzá annak ellenére, hogy évről évre egyre több a hazai termelésű görögdinnye Lengyelországban. A lengyel termelésű görögdinnye már csak a klimatikus okoknál fogva sem fogja tudni uralni a belföldi piacot, de a gyümölcs hazai termelési volumene annyira már megnőtt, hogy képes legyen komoly befolyással lenni az árak alakulására.

Jelenleg a nagybani felvásárlók által kínált árak 1,80 PLN/kg-tól (153 Ft/kg) kezdődnek. Az import görögdinnye árai a nagykereskedelemben hasonló szinten mozognak. Az árak 1,80 PLN/kg-tól indulnak és 2,90 PLN/kg-ig (153-247 Ft/kg) terjednek. Az árak a tételek minőségétől, származási országától és fajtájától egyaránt függnek. A kiskereskedelmi láncokban a görögdinnye akciós árai azonban akár az 1,50 PLN/kg (128 Ft/kg) alá is benézhetnek. Általánosságban elmondható, hogy a jelenlegi szezonban az árak magasabbak, mint az előző években, éves szinten átlagosan mintegy 12%-kal. Ez a tartós különbség nagyrészt az idei rosszabb termésnek köszönhető, amelynek oka a különösen a vegetációs időszak korai szakaszában uralkodó kedvezőtlen időjárás volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?