Változnak az idők: Brazília lenyomja Amerikát is

Változnak az idők: Brazília lenyomja Amerikát is

agrarszektor.hu
Az amerikai kukoricaexport iránti kereslet nem volt kiemelkedő az elmúlt egy évben, mivel Kína csökkentette a korábbi első számú exportőrtől történő vásárlásait, és inkább Brazíliából vásárolt. Bár Kína érdeklődése csökkent, az egyéb amerikai kukoricaexport iránti kereslet jobb volt, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanez nem mondható el az amerikai szójababról, és ennek ismét Brazília az oka.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szeptember 28-ig mintegy 14,4 millió tonna amerikai kukoricát adtak el exportra az idei szezonban az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) csütörtökön közzétett adatai szerint. Az amerikai kukorica és szójabab 2023-24-es gazdasági éve szeptember 1-jén kezdődött. Az USDA előrejelzése szerint a 2023-24-es amerikai kukoricaexport 23%-kal, 52,1 millió tonnára (2,05 milliárd bushel) emelkedik az előző évhez képest.

– írja a Reuters.

Kína érdeklődése kisebb

Túl korai lenne megmondani, hogy az átlagosnál lassabb kukoricaeladási ütem azt jelenti-e, hogy a jelenlegi exportcél nem teljesíthető, de Kína részvétele lényegesen kisebb, mint az elmúlt három évben. Kína körülbelül 780 000 tonna amerikai kukoricát biztosított 2023-24-re, szemben az egy évvel ezelőtti 3,4 millió tonnával és a két évvel ezelőtti közel 12 millió tonnával.

A 2023-24-es évre vonatkozó teljes amerikai kukoricaexport-értékesítés - a Kínába irányuló értékesítés nélkül - csaknem 40%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időpontban.

Az elmúlt években a szójabab végleges exportja mindig alacsonyabb volt a szeptemberi becslésnél, amikor az értékesítés lefedettsége 40% alatt volt erre az időpontra, ami további csökkenést jelezhet az idei évre vonatkozóan. A három legutóbbi esetből kettő azonban egybeesett az amerikai-kínai kereskedelmi háborúval.

Rosszul alakult a szeptember

A múlt hónapban különösen rosszul alakultak az eladások. Az amerikai exportőrök a 2023-24-es gazdasági év első négy hetében mindössze 2,6 millió tonna szójababot értékesítettek, ami 12 éves mélypontot jelent ebben az időszakban.

Brazília augusztusi és szeptemberi szójaexportja rekordméretű volt, közel 50%-kal jobb, mint egy évvel ezelőtt. Ebben a két hónapban gyakran Brazília legerősebb kukoricaexportja zajlik, és ez idén is túlnyomórészt igaz volt, mivel az augusztus-szeptemberi mennyiség 30%-kal meghaladta a 2022-es rekordot.

Kína nagy partner lett a braziloknak

2023 első nyolc hónapjában a brazil kukoricaexport mintegy 18%-a Kínába irányult, míg az előző években nem volt ilyen. Ugyanebben az időszakban az összes amerikai kukoricaszállításnak mindössze 13%-a irányult Kínába, szemben az egy évvel korábbi 26%-kal.

Fontos lesz figyelni a brazil kukorica- és szójaexportot a jellemzően "szezonon kívüli" időszakokban, hogy értékelni lehessen a brazil kínálat növekedésének a globális kereskedelemre gyakorolt esetleges tartós hatásait. Október-január általában a leglassabb időszak a brazil szója-szállítások tekintetében, február-június pedig a kukoricaszállítások "pihenőideje".

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?