Az „újratervezés” lett az állandó főszereplő

Az „újratervezés” lett az állandó főszereplő (x)

PR
Javában zajlik már a kukorica betakarítása hazánkban, és a búzához hasonlóan a kukoricából is jelentős mennyiségre számítanak a szakemberek.  Bár a múlt év negatív eredménye kedvét vette a gazdáknak - kisebb termőterületen vetettek tengerit 2023-ban - de a csapadékos télnek, tavasznak, valamint a nyári időjárásnak köszönhetően jó termésátlagot várnak azok a termelők, akik idén is a kukoricára szavaztak.

Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával beszélgettünk a gabonapiaci helyzetről és a kukoricafeldolgozó vállalat kihívásairól.

Hogyan jellemezné az elmúlt egy évet?

R.Z.: Kihívásokkal teli időszak volt, melyben az állandó szereplő az „újratervezés” volt. A tavalyi aszályos év után szembe kellett néznünk azzal a ténnyel, hogy az a kevés termés, mely betakarításra került sok esetben toxinos, így más forrásból kellett beszereznünk az alapanyagot a gyártáshoz. A megnövekedett energia- és alapanyagárak a bioetanol gyártás leállítására kényszerítették a vállalatot – ugyanis nem tudtuk volna versenyképes áron előállítani ezt a terméket. Emellett a lakossági fogyasztás visszaesése következtében szinte minden általunk gyártott termék iránt csökkent a kereslet. A hazai ipar szereplőit különböző különadók is sújtják, amelyekkel elég komoly versenyhátrányba kerülünk a nem magyarországi piacokon, hiszen az ottani nagyvállalatokat nem sújtja ilyen teher, sőt, a környező országokban támogatják a feldolgozóipari szereplőket.

Akkor a Hungrana nem is gyárt jelenleg bioetanolt?

R.Z.: Amikor meghoztuk a döntést a bioetanol gyártás felfüggesztéséről, reméltük, hogy csak az első félévet érinti. Szerencsére terveinknek megfelelően alakult a piaci környezet, így július elsejétől újra indult a gyártás.

Az előzetes prognózis alapján igen jó kukoricaterméssel kalkulálhatunk.

R.Z.: Az idei év a két legfontosabb növény kultúránk tekintetében jól alakult, a végleges aratási jelentés szerint 5,6 tonnás átlag mellett 5,5 millió tonna körüli búzát takarítottak be a gazdák, mely a tavalyi eredményeket jelentősen túlszárnyalta. A kukorica betakarítása is megkezdődött már, a Hungranába folyamatosan érkezik a nedves kukorica egyenesen a földekről, sok termelő gondolkodik úgy, hogy az aratást követően egyből értékesíti a gabonát. Idén a termény minősége is kifogástalan, egyelőre nem láthatók aflatoxin jelei. Kukorica esetében a kisebb terület miatt összességében nem várható rekordtermés, de mindenképpen nagyon egészséges és nagyon szép állományt láthattunk országszerte, így az idei szezon talán kárpótolja majd a gazdákat a tavalyi év veszteségei miatt.

Hogyan alakult a kép Európában és globálisan a kukorica tekintetében?

R.Z.: Nagyon változó a kép. Dél-Európát az aszály idén is sújtotta, Olaszországban és Franciaországban a hőhullámok lassították az állomány fejlődését, ahogyan Spanyolországban és Portugáliában is későn érkezett meg a kukorica számára oly fontos csapadék, ezzel rontva a korábbi termésvárakozásokat. A környező országokban, Romániában, Szlovákiában jók a terméskilátások, Ukrajnában akár történelmi csúcsot is hozhat az idei termésátlag, Oroszországban a kukorica terméskilátásai az ötéves átlag fölött vannak. Hazánkban az uniós adatok alapján 8,2 tonna/hektár átlagterméssel számolnak, ami 17 százalékkal magasabb az elmúlt 5 év átlagánál és 140 százalékkal haladja meg a tavalyit. Összességében Európában a déli és nyugati visszaesés miatt a betakarított mennyiség várhatóan elmarad a sokéves átlagtól, ez azonban nem okoz gondot, hiszen globális tekintetben igen jó termés mutatkozik, aminek köszönhetően a kereslet kínálati egyensúly megmarad.

Hogyan látja a következő időszakot az agrárium szereplői számára?

R.Z.: Mindenképpen nagyon nehéz időszak ez, de bízunk benne, hogy 2024-ben megfordul az a tendencia, mely az elmúlt évet jellemezte. Menni kell előre, mi a folyamatos és fenntartható fejlődésben, a technológiai fejlesztésben hiszünk. A versenyképesség megőrzéséhez innovatív gondolkodásra és folyamatos megújulásra van szükség. Egyre nagyobb hangsúlyt kap a cég éltében a fenntarthatóság, ezért jelenleg egy fenntarthatósági jelentés előkészítésén dolgozunk,  melyet jövőre fogunk publikálni. Az elkészült jelentés stabilizálja a cég működését, a pénzintézetek a jövőben kedvezőbb hiteleket biztosítanak számunkra ennek meglétében. Termékpalettánk is bővül, a jövő évtől egy új takarmánytermékkel lépünk piacra, aminek egy részét Magyarországon fogjuk értékesíteni, de exportra is szánjuk.

www.hungrana.hu

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?