Brutális hideg jön: kemény fagy csap le Magyarországra

Brutális hideg jön: kemény fagy csap le Magyarországra

agrarszektor.hu
A múlt héten pénteken keleten, most kedden pedig délnyugaton hullott jelentős csapadék hazánkban, de összességében már kevesebb volt az eső, mint az előző hetekben. Foltokban még mindig van belvíz, ami az őszi vetéseknek nem tesz jót. A folytatásban téliesre fordul időjárásunk: megérkezik a hideg kemény éjszakai fagyokkal és szombattól már több napon is van esély hóesésre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt napokban is folytatódott a hetek óta tartó csapadékos, az átlagosnál egy kissé még mindig enyhébb időjárás. Múlt hét pénteken a keleti, míg most kedden a délnyugati országrészben esett jelentős csapadék - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. Az elmúlt tíz nap során nyugaton 5-10, hazánk nagyobb részén 10-30, míg délen és keleten 30-60 mm eső esett. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege nagyjából a Székesfehérvér - Battonya vonal széles sávjában 70-100, míg másfelé 100-160 mm, ami jócskán meghaladja a sokéves átlagot.

10 napos csapadékösszeg 2023. november 22-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. november 22-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. november 22-ig (mm)
30 napos csapadékösszeg 2023. november 22-ig (mm)

A 90 napos csapadékösszeg is nagy területen mutat többletet hazánkban. A talaj felső 20 cm-es rétege csaknem országszerte, a fél méteres rétege az Alföld kivételével már telítetté vált. Ez utóbbi területeken a mélyebb rétegek még szárazak. A rossz vízgazdálkodású talajokon a leszivárgás nagyon lassú, a csapadék ennél nagyobb ütemben érkezett, így a Tisza mentén, Baja térségében és helyenként a Kisalföldön már belvizes területek is kialakultak.

Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. november 22-ig (mm)
Az elmúlt 90 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. november 22-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható víztartalom arányában 2023. november 21-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható víztartalom arányában 2023. november 21-én (%)

A hőmérséklet északkeleten az átlag körül, míg délnyugaton 1-2 Celsius fokkal a fölött alakult az elmúlt egy hetes időszakban. Jellemzőek voltak a 10 fok körüli maximumok, de északkeleten vasárnaptól már csak 5 fok körül alakultak a csúcsértékek. Vasárnap reggelre csaknem országos, de csak -1, -2 fokos fagy volt, míg ma reggelre már nagy területen fordultak elő -3, -4 fokos fagyok. A többi nap nem volt jellemző a 0 fok alatti érték.

Maximum hőmérsékletek 2023. november 20-án (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. november 20-án (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. november 23-án (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. november 23-án (Celsius-fok)

Az őszi vetések számára kedvező volt a hosszú ősz, melyhez főleg október második felétől kiadós csapadék is párosult. A sok eső helyenként már megállt a földeken, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az állományok. Az őszi talajmunkákhoz is sokfelé túlságosan sáros a talaj. A repce jól fejlett, hamar elérte a 6-8 leveles állapotot, az árpára már egyre többfelé jellemzőek a bokros állományok, a búza pedig 1-3 leveles, többfelé 3-5 leveles állapotban van a vetés időpontjától függően.

A műholdképek tanúsága szerint a hosszú, enyhe, esős ősz hatása az NDVI vegetációs index térképeken is megmutatkozik, nagy területen jóval nagyobb a zöld tömeg mennyisége a szokásosnál, elmaradás az Alföldön van. A Dunántúlon és északon fejlettebbek az őszi vetések, az Alföld középső és délkeleti részén viszont gyengébbek az állományok és a vetésterület is kisebbnek tűnik a szokásosnál. A kevés és csak gyenge fagyos nap miatt a természetes növényzet lombjának színeződése, lehullása jóval a szokásos időpont után következett be. A réteken, legelőkön a fű is kizöldült.

NDVI anomália a 2023. november 1. és 16. közötti időszakra
NDVI anomália a 2023. november 1. és 16. közötti időszakra

A folytatásban változékony, de már télies időjárás várható. Péntek estétől ugyanis észak felől sarkvidéki eredetű hideg léghullám érkezik hazánk fölé, mely a jövő hét közepéig itt örvénylik majd térségünk közelében. A hőmérséklet szombattól esik vissza jelentősen, országos fagyok várhatók, a jövő hét közepén már -10 Celsius fok alá is hűlhet a levegő. Napközben pedig csak 0 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Többször is várható kisebb csapadék, szombattól már többfelé hó is hullhat. Nagyobb mennyiség kedden eshet (délen akár 10 mm-t meghaladó is), de ennek még meglehetősen nagy a bizonytalansága.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?