Komoly áremelés Ukrajnában: már ennyibe kerül a szamóca a piacokon

Komoly áremelés Ukrajnában: már ennyibe kerül a szamóca a piacokon

agrarszektor.hu
Május közepén még mindig kevés a szamóca az ukrán nagybani piacokon, ezért az import árnyomása ellenére is jelentősen drágult a gyümölcs. Az elemzők szerint jelenleg több mint egyötödével drágább most a szamóca, mint az előző év azonos időszakában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az EastFruit adatai szerint Ukrajnában jelentős drágulás tapasztalható a szamóca piacán. A szokatlanul hűvös időjárás a legfontosabb szamócatermesztő körzetekben késleltette a gyümölcsök beérését, ezért május közepén is kifejezetten kevés szamóca volt még a piacon - írta meg a FruitVeB. Ez pedig az ukrán termesztők számára lehetőséget biztosított arra, hogy prémium árakat érjenek el: jelenleg a nagybani piacokon 65-100 UAH/kg (1,63-2,51 USD/kg; 570-880 Ft/kg) között mozog a jó minőségű szamóca ára, ami átlagosan 27%-os növekedést jelent az egy héttel korábbi árakhoz képest.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a szamóca jelenlegi átlagára Ukrajnában már körülbelül 23%-kal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A piaci szakértők a közeljövőben az árak csökkenésére számítanak, amint a belföldi szamóca mennyisége emelkedni kezd, ráadásul a kedvezőbb árú import szamóca beáramlása továbbra is lefelé irányuló nyomást gyakorol az ukrán piacra.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?