2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

A GVH szerint a panasz alaptalan

A gabonatermelők aggályait és azon panaszát, miszerint a felvásárló cégek erőfölényeiket kihasználó visszaéléseket vittek végbe a magyar terménypiacon, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elutasította – olvasható a Világgazdaságban.
 
 

Több vállalat nem volt hajlandó termelési megállapodásokat kötni a gazdákkal, sőt partnereikre teljesen más szerződéseket erőltetett rá, emiatt háborodtak fel a termelők. Ráadásul ezen szerződések arra az esetre, ha a gazdálkodó a leszerződött árut nem szállítja időben, kártérítési, ködbérezési és fedezetvásárlási igényt nyújthatnak be.

A GVH közölte, hogy a magyar piacon sok felvásárló van jelen, a három országos hálózattal bíró cég mellett jelen van több külföldi és kisebb vállalkozás is. Emellett megállapította, hogy a felvásárlók sem egyenként sem közösen nem élnek vissza piaci pozíciójukkal sem az olajosmag- sem pedig a gabona-piacon.

A hivatal arra az álláspontra jutott, hogy termelőknek van lehetőségük tájékozódni, és van választási lehetőségük az eladási csatornák között, figyelembe véve a kockázatokat, árakat és feltételeket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu