A szilvafa metszése mikor aktuális? Öreg szilvafa metszése, szilvafa metszése képekben

A szilvafa metszése mikor aktuális? Öreg szilvafa metszése, szilvafa metszése képekben

agrarszektor.hu
A szilvafa metszése mikor esedékes? Mutatjuk, hogyan történik egy öreg szilvafa metszése képekben, a szilvafa metszése mit tesz a koronával? Tudd meg, miért jó a szilvafa metszése!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A szilvafa metszése minden évben fontos feladat, akár egy facsemetéről, akár egy öreg fáról van szó. A szilvafa metszése során állítjuk be a korona alakját, befolyásolhatjuk, hogy milyen legyen a terméshozam, hogy mennyi napfény érje a gyümölcsöket, ezáltal minél jobb minőségű termést szerezzünk. Cikkünkben leírjuk, hogy a szilvafa metszése mikor aktuális és hogyan kivitelezzük azt, bemutatjuk, hogyan történik egy öreg szilvafa metszése képekben, mi az az ifjító metszés!

Miért fontos a szilvafa metszése?

Amikor elkezdünk alakítani egy koronát, a szilvafa metszése során nagy figyelmet kell szentelnünk annak, hogy a fa elérje az egészséges termésmaximumot és hogy a napfény nagyjából egyenletesen érje a gyümölcsöket. A szilvafa metszése célja, hogy a korona kezelhető formájú és méretű maradjon, egyszerre legyen tömör és szellős, hogy könnyű legyen majd a lekvárba, cefrébe való gyümölcsöket leszüretelni. A szilvafa metszése emellett segítséget nyújthat a betegségek elleni védekezésben, sőt, azok megelőzésében is: ha a gyümölcsök nem érnek össze egymással, kevésbé veszélyeztetett a fa például a gyakori moníliával és más gyümölcsbetegségekkel szemben.

A szilvafa metszése mikor esedékes?

A szilvafa metszése tavasszal történik a többi csonthéjas gyümölcshöz (barack, meggy, cseresznye) hasonlóan. A szilva metszés időzítését jól kell időzítenünk: akkor járunk a legjobban, ha a szilvafa metszése közvetlenül a virágzás előtt, vagy virágzáskor történik. Ha a szilvafa metszése túl korán történik, a betegségek szempontjából veszélybe sodorhatjuk a fát, ugyanis sebei kora tavasszal nagyon érzékenyek. Ha túlságosan sokat várunk, a szilvafa metszése már virágzás után történik, az szintén a fa kárára válik, ugyanis a fa termőképességének romlását idézhetjük elő vele!

A szilvafa metszése: milyen eszközök kellenek?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész

A szilvafa metszése képekben: ezek a szilvafa metszés lépései!

A szilvafa metszése egy összetett folyamat, amelyet minden évben a megfelelő módon kell elvégezni, ha azt, akarjuk, hogy fánk élettartama hosszú legyen. A szilvafa metszése során a következő lépéseknek szenteljünk nagy figyelmet:

1. Koronaalakító metszés fiatal korban

A fiatal szilvafa metszése kiemelt fontosságú: a fa koronájának kialakítását ilyenkor kezdjük el, míg a fa könnyen kezelhető, átlátható. Alakítsuk ki a vezérágakat úgy, hogy azok legyenek kellően szellősek, a jövőben a nap az összes gyümölcsöt elérje.

2. Váza / katlan koronaforma

Gyakran alkalmazzák a sudaras ágcsoportos kialakítást a gyümölcsfák metszése során, ahol egy főághoz igazodik több kisebb vezérág, ám a csonthéjas gyümölcsök ennél jobban szeretik a váza vagy katlan formát, ahol a fa koronájának belseje szellős, napfényes, az üreget pedig néhány széttartó vezérág, termőnyárs fogja körbe.

A szilvafa metszése mikor aktuális? Öreg szilvafa metszése, szilvafa metszése képekben

3. Az öreg szilvafa metszése, ifjító metszés

Egy öreg szilvafa metszése során gyakran alkalmazunk ifjító metszést: akkor egy-egy nagyobb, idősebb ágat távolítunk el, hogy az elöregedett részek helyére léphessenek a friss hajtások, megújulhasson a korona.

4. A nyársak szabályozása

A szilvafa metszése során a nyársszerű ágaknak kell kiemelt figyelmet szentelnünk: ezek lehetnek néhány centimétertől akár 2 méter hosszúságúak is. Távolítsuk el a túl sűrűn növő, felesleges nyársakat! Legyen szellős a korona, a hosszú szilvafaágakból a kevesebb több!

A szilvafa metszése mikor aktuális? Öreg szilvafa metszése, szilvafa metszése képekben

5. A felesleges hajtások eltávolítása

A szilvafa tövén keletkezű új hajtásokat minden évben metsszük le a tőnél. Távolítsuk el a koronából a befelé törő, nem termő hajtásokat, vízhajtásokat, a felesleges termőnyársakat, az egymással érintkező ágakat!

6. A legfelső hajtások visszametszése

A korona burjánzásának, magasságának is határt kell szabni: a szilvafa metszése során ügyeljünk arra, hogy a leghosszabb termőnyársakat metsszük vissza 10-12 rügy hosszúságúra.

A szilvafa metszése mikor aktuális? Öreg szilvafa metszése, szilvafa metszése képekben

7. Ne engedjük a koronát szétterülni!

A szilvafa metszése során távolítsuk el a vízszintes irányú termőágakat, a szilva inkább a függőleges nyársakon teremjen!

A szilvafa metszése mikor aktuális? Öreg szilvafa metszése, szilvafa metszése képekben

Ezekre figyeljünk a szilvafa metszése közben!

  • A szilvafa metszése előtt sterilizáljuk a metszőollót alkohollal, nehogy betegséget vigyünk át egyik fáról a másikra.
  • Mindig ággyűrűre metsszünk, ha nem így teszünk, a szilvafa metszése során keletkezett sebek nehezen forrnak be, érzékenyek a kártevőkre, kórokozókra!
  • A szilvafaszilvafa metszése során tartsuk megfelelően a metszőollót: alul legyen az íves része, vágóéle pedig szorosan tapadjon a levágásra szánt ághoz.
  • Kezeljük a rossz sebeket! Bárhol kaphatunk olyan kertészeti anyagokat, amelyeket arra fejlesztettek ki, hogy a gyümölcsfák metszése során okozott sebeket lezárják, így védve meg a növényt a gombáktól, kártevőktől.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?