2021. június 22. kedd Paulina

Hírek - Növény

Az EU engedélyezett 10 új génmódosított szervezetet - élelmiszerként is

Öt új GM kukorica és egy új szójabab került be a felhasználható génmódosított termékek körébe, egy repcének és egy kukoricának pedig megújították az engedélyét. A génmódosított gyapot és szegfű kisebb jelentőséggel bírnak.
 
 

A Bizottság tíz genetikailag módosított szervezetet (GMO) engedélyezett július végén: hetet élelmiszergyártásra és takarmánykészítésre (gyapot: GHB614xLLCotton25xMON1598; kukorica 5307; kukorica MON 87403; kukorica 4114; kukorica MON87411; kukorica Bt11xMIR162x1507xGA21; szójabab MON87751). Kettőnek megújították az engedélyét: olajrepce Ms8xRf3 és kukorica 1507xNK603, és egy szegfűt is engedélyeztek díszvirágként.

Az engedélyek nem terjednek ki a köztermesztésre, tehát továbbra is csak az import GMO-k felfdolgozását tette lehetővé Európa.

Ezek a géntechnológiával módosított szervezetek  átfogó engedélyezési eljáráson mentek keresztül, ideértve az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) kedvező tudományos értékelését is - hangsúlyozta a Bizottság. Hozzátette: minden tagállamnak jogában állt véleményt nyilvánítani az engedélyezés során. A folyamat kimenetele alapján az Európai Bizottságnak jogi kötelezettsége az engedélyezési eljárás lefolytatása. Az engedélyek 10 évig érvényesek. A géntechnológiával módosított szervezetekből előállított termékekre pedig az EU szigorú címkézési és nyomonkövetési szabályai vonatkoznak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu