Az évelő rozmaring szaporítása hajtásról, rozmaring szaporítása magról

Az évelő rozmaring szaporítása hajtásról, rozmaring szaporítása magról

agrarszektor.hu
Így történik az évelő rozmaring szaporítása magról, a rozmaring szaporítása hajtásról egyszerűen. A rozmaring szaporitása igazán egyszerű feladat a kezdő kertészeknek is!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A rozmaring a konyhakertek egyik kedvenc fűszernövénye: nem csak szaftos húsokat, ínycsiklandó köreteket ízesíthetünk vele, dekorációnak sem utolsó. Üde, zöld levelei, átható, fűszeres illata számos kertész, háziasszony nagy kedvence, emiatt is érdemes odafigyelnünk a rozmaring gondozására, ültetésére és szaporítására. Ha a rozmaring jól érzi magát akár cserépben, akár szabadföldben, hatalmas, gyönyörű bokrot nevelhetünk belőle, amely évről évre ellát minket a legjobb minőségű, friss zöldfűszerrel. Cikkünkben elárulunk minden tudnivalót a rozmaring szaporítása kapcsán, hogy megkétszerezhessük, háromszorozhassuk a gondozott mennyiséget.

A rozmaringról általánosságban

A rozmaring egy mediterrán fűszer- és gyógynövény, amely Európában is őshonos, a zsályafélék nemzetségébe tartozik. A rozmaring, mint gyógynövény már az ókorban, középkorban is ismert alapanyag volt, a szerzetesi kertészetek egyik kedvelt növényeként tartották számon. A honfoglaló magyarok Pannónia lakóitól vették át termesztését és hasznosítását. A rozmaring egy évelő, örökzöld félcserje, ajakos virágai több színváltozatban ismertek, levelei sötétzöldek, fonákjukon finoman, szürkésen szőrözöttek. Az egész rozmaring cserje illatos, falhasználása sokrétű: alkalmazzuk akár zöld, akár szárított állapotban fűszerként, fogyasztjuk gyógyteaként és illóolaja is közkedvelt, nyugtató hatású gyógyszer, illatszer.

Az évelő rozmaring szaporítása hajtásról, rozmaring szaporítása magról

A rozmaring ültetése és gondozása

A rozmaring szabadföldben és cserépben / dézsában is jól érzi magát. A napos helyeket, a laza, homokos, humuszos talajt kedveli, amelynek jó a vízáteresztő képessége. A rozmaring érzékeny az árnyékra és túlöntözésre, figyeljünk oda, hogy sose álljon a vízben! Évelő növény, bizonyos mértékig jól tűri a fagyot szabadföldben. A cserepes rozmaringot érdemes hűvös helyen, például a pincében vagy a lépcsőházban átteleltetnünk.

A rozmaring ültetését rendszerint március és május között, kellemesen langyos időben végezzük el. Ha egyszer már megtelepedett szabadföldben, ideális helyen, ne ültessük át, ugyanis gyökerei érzékenyek a traumára. Csak akkor öntözzük, ha a talaj teljesen kiszáradt, télen csak nagyon ritkán adjunk neki vizet, lehetőleg fagymentes időben, nehogy gyökerei elfagyjanak. A rozmaring metszése megosztó kérdés: van, aki minden évben teljesen visszametszi, ám valójában az elvirágzott részek lemetszése bőségesen elég gondozás számára. A rozmaring, főleg erős, aromás illata miatt ellenálló a kártevőkkel szemben, ám bizonyos esetekben megtámadhatja penész: ezt megelőzhetjük azzal, ha csak a tövet öntözzük, a leveleket nem, illetve a jó szellőzés biztosítása is elejét veheti a megbetegedésnek.

Az évelő rozmaring szaporítása

A rozmaring szaporítása hajtásról és magról is történhet, előbbi esetben könnyebb dolgunk van. Az egyéves rozmaringhajtásokat metsszük le, majd ültessük el külön-külön cserepekbe, nedves, tápanyagdús ültetőközeg használatával. Használhatunk akár csíráztató hormont is a gyorsabb eredmény elérésének érdekében. Ha a rozmaring dugványok gyökeret eresztettek, tovább ültethetjük őket végső otthonukba, akár a szabadföldbe, akár dézsákba, amelyekből csak akkor kell őket kivennünk, ha túlságosan kinőtték azt.

A rozmaring szaporítása magról is történhet: a magokat elvetésük előtt áztassuk be néhány órára tiszta vízbe, majd helyezzük el őket a megfelelő, tápanyagdús ültetőközegben. Öntözzük meg, majd csíráztassuk száraz, hűvös helyen. A kikelt rozmaringot folyamatosan szoktassuk a napfényhez, majd helyezzük el őket fix helyükön, legalább 6-8 héttel a télies fagy beállta előtt.

A rozmaring gyógyhatásai

A rozmaring számos természetes gyógyhatással bír, ennek köszönhetően a gyógyászatban évezredek óta alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő, emésztésjavító és immunerősítő növényről van szó, amelynek teája ízletes. A rozmaring illata javítja a vérkeringést, felfrissíti az elmét, így javítja a koncentrációképességet és a memóriát is. Illóolaját, teáját alkalmazzák fejfájás csillapítására, illetve gyakori alapanyaga samponoknak, ápoló krémeknek is.

A rozmaring milyen ételekhez illik?

A rozmaring kiválóan illik az olyan vöröshúsokhoz, mint a marha, a kacsa vagy a bárány, illatossá, aromássá varázsolja a disznót és a fehér húsú csirkét is. A rozmaring kitűnően illeszkedik a vadas ízvilághoz, ám köretekhez is felhasználhatjuk ízeit, például krumplipüréhez, sült zöldségekhez, ha az aromát ott szeretnénk kibontakoztatni.

Kinek ajánljuk a rozmaringot a konyhakertbe?

A rozmaring egy jó tűrőképességű, egyszerű, mediterrán fűszernövény, amelynek termesztését, gondozását a kezdő kertészek számára is ajánljuk. Ha rozmaringunk van otthon, gyakorlatilag két dologra kell odafigyelnünk: napfényes helyre tegyük és ne öntözzük túl, ugyanis az a növény végét jelentheti! A rozmaring szaporítása magról és dugványozással is egyszerű feladat, kezdőknek leginkább a dugványozást ajánljuk, így könnyedén, viszonylag kevés energiaráfordítással képezhetünk több bokrot is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31