Bírságolták az őstermelőket, tonnaszám vontak ki árut a forgalomból

MTI
Megtiltotta csaknem 4 tonna zöldség és gyümölcs értékesítését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzésekre és retorziókra még tavasszal került sor, a szabálytalankodóktól akár 2 évre is bevonhatják a mezőgazdasági őstermelői igazolványt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ellenőrök összesen 3777 kilogramm zöldség és gyümölcs értékesítését tiltották meg 2017 tavaszán a nagybani piacokon végzett ellenőrzések során - közölte a Nébih az MTI-vel. Kivontak a forgalomból több mint 2500 kilogramm szamócát, továbbá cseresznyét, paradicsomot, káposztafélét, uborkát és palántákat is.

Az ellenőrzés 135 őstermelőt érintett.

A háromhetes vizsgálat során a hatóság elsősorban a szamócaárusító őstermelőket ellenőrizte a budapesti, a turai, a kiskundorozsmai, a miskolci és a nyíregyházi nagybani piacokon. Helyszíni intézkedésre 12 alkalommal volt szükség, amely legtöbbször a forgalmazás azonnali beszüntetését jelentette, egy esetben pedig az őstermelő igazolványát a helyszínen visszatartották.

 

Gyakori szabályszegés volt az őstermelői igazolványon nem szereplő termékek értékesítése, illetve más termelő, kereskedő árucikkének forgalmazása.

De volt példa okirattal történő visszaélésre is, amikor más személy értékesített az egyébként át nem ruházható őstermelői igazolvánnyal, ezért a Nébih eljárást kezdeményez a rendőrhatóságnál.

Valamennyi piacon hiányosság volt, hogy az árusok nem tüntették fel őstermelői igazolványszámukat - emelte ki közleményében a hivatal. A Nébih a szabálytalanul értékesítő őstermelőkkel szemben közigazgatási hatósági eljárást indít, a jogsértés súlyától függően 2 hónaptól 2 évig terjedő időtartamra bevonhatják a mezőgazdasági őstermelői igazolványt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03