2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Hírek - Növény

Brutális a csapadékhiány az országban: komolyan megsínylik az aszályt a vetések

Az elmúlt napokban kaptunk hideget, meleget, csak számottevő esőt nem. Időjárási szempontból igen eseménydús hét a mostani, hullámzó frontrendszerek okoznak a hőmérséklet tekintetében rendkívül változékony időt, jelentősebb csapadék azonban csak határainkon kívül esik ezekből. A csapadékhiány egyre nagyobb gondot okoz a növénytermesztésben, mind az őszi vetések, mind a tavasziak megsínylik az aszályt.
 
 

Az elmúlt egy hétben is jócskán elmaradt a lehullott csapadék mennyisége az ilyenkor szokásostól és szükségestől - írja a met.hu. A múlt hét második felében semmi nem esett, és a hétfő óta sorozatosan érkező frontokhoz kötődően is csak eseget. A héten eddig mért csapadékmennyiség kevés helyen haladja meg az 1 mm-t. Április közepe óta csak a Balatontól nyugatra illetve a Tisza felső folyásánál hullott a sokéves átlagnak megfelelő, 40 mm körüli, illetve azt meghaladó mennyiség. Az ország túlnyomó részén ettől jelentősen, 20-40 mm-rel elmarad a lehullott eső mennyisége. Az elmúlt 90 nap tekintetében az ország északi részén 50-70 mm a hiány, míg máshol 20-50 mm hiányzik február közepe óta az átlaghoz képest. 

A tartósan száraz időt tükrözik a talajnedvesség értékek is. A felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma az ország jelentős részén nem éri el a növények számára hasznosítható vízmennyiség 30%-át sem, és a felső 50 cm-en is a kritikus 40% alatt alakul ez az érték az Alföld túlnyomó részén és a Dunántúl északi és keleti tájain. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága még az őszi-téli csapadék miatt még jónak mondható, bár ez is folyamatosan veszít nedvességtartalmából.

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa a kalászhányás, a búza a zászlósleveles fenológiai fázisban, míg a repce a virágzás végén jár. Fejlődésük ezen szakaszában igényelnék a legtöbb nedvességet, ezért állapotuk most az elmúlt két hét csapadékmennyiségének függvényében alakul. Ahol 10 mm-t sem érte el a csapadék mennyisége, és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, gyengén fejlettek az állományok, terméskiesésre lehet számítani. A napraforgó, a kukorica és a burgonya vetése befejeződött, a keléshez szintén nedvességre van szüksége a növényeknek, amit sokfelé nem vagy nem elegendő mennyiségben kaptak meg. A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári aszályos időszak során még jól jöhet. 

A folytatásban is marad a változékony idő. A hét végig az a hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat, ami már a hét első felében is jelentős hőmérséklet különbségeket okozott hazánk északi és déli fele között. Péntek estig többfelé lehet esőre, záporokra, néhol zivatarokra számítani, melyekből átlagosan 2-5 mm közötti csapadék várható. Északon valószínű a nagyobb, délen a kisebb mennyiség. A szél elsősorban a Dunántúlon erősödik meg többfelé. Szombaton csökken a csapadékhajlam, majd vasárnap hajnalban a déli országrészben reménykedhetnek némi esőben. A hőmérséklet a következő napokban is tág határok között alakul az országban, északnyugaton 15 fok körül, míg délkeleten 25 fok fölött, a hétvégén kevéssel ez alatt alakulnak a maximumok. A jövő hét első napjaiban gomolyfelhős, napos idő mellett csak néhol alakulnak ki záporok, északon, északnyugaton is 20 fok fölé melegszik az idő.  

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu