2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Növény

Csak egy gyárunk maradt, de azt biztosan nem zárják be

Hosszú távra tervez az egyetlen megmaradt hazai cukorgyárat működtető osztrák Agrana, mivel újabb hétmilliárd forint értékű fejlesztést hajtott végre Kaposváron. Az Agrana csoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. hétezer négyzetméter alapterületű cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést épített.
 
 

Az évi 160 ezer tonna cukor csomagolására alkalmas csarnok hatmilliárd forintba került. A beruházás teljes költségét az Agrana biztosította, míg az új, évente tízmillió köbméter biogáz megtisztítására alkalmas biogáztisztító-állomás egymilliárd forintot meghaladó beruházásához 500 millió forintot uniós pályázaton nyert el az Agrana Csoporthoz tartozó Biogáz Fejlesztő Kft., 500 millió forintot pedig saját erőből biztosított.

A kvóták utáni időszakra készülnek

Johann Marihart, az Agrana igazgatóságának elnöke szerint az eddigi és a most átadott fejlesztések célja, hogy az elkövetkező években is versenyképesek maradjanak a régióban. A cukorcsomagolóval a cég arra az időszakra is készül, amikor az Európai Unióban megszabott cukorkvótákat (a kaposvári cukorgyár esetében ez évi 105 ezer tonna) eltörlik. A gyártási kapacitás már jóval meghaladja az előírt cukorkvótát, évente 125 ezer tonna cukrot tudnak előállítani a kaposvári gyárban, amely közel 300 embernek ad munkát.

A most átadott biogáztisztító-beruházás révén a kaposvári cukorgyár az első olyan répacukorgyár a világon, amely a feldolgozáshoz szükséges teljes energiaigényét biogáz termelésével önállóan biztosítja - hangsúlyozta az elnök. A 2007-ben elkezdett, több mint négymilliárdos megújuló energiaprogram újabb állomásaként most átadott biogáztisztító üzemmel teljesen önállóan, külső energiaforrás nélkül tudják biztosítani a cukorgyártás energiaigényét. Ez az első olyan üzem Magyarországon, amely a földgázhálózathoz kapcsolódva, a hálózatban kötelező minőségi paramétereknek megfelelő gázt lesz képes betáplálni.

Melléktermékeket használnak fel

A kaposvári cukorgyárban évente megtermelt mintegy 35 millió köbméter biogáz - ami a földgázzal ellentétben széndioxid-kibocsátás szempontjából teljesen semleges energiaforrás - előállításához mintegy 50 ezer tonna nyersanyagot használnak fel, amit a kampányidőszakban a cukorgyártásban keletkező melléktermékekből, kampányon kívül pedig más üzemektől vásárolt mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékokból állítanak elő.

Magyarország egyetlen cukorrépa-feldolgozó üzemében az idei, várhatóan 125 napig tartó kampány alatt naponta 7200 tonna répát dolgoznak fel, és a tervek szerint 125 ezer tonna cukrot állítanak elő. A kampányban több mint 200 állandó dolgozó és mintegy 70 idénymunkás vesz részt. A Magyar Cukor Zrt. mintegy 15 ezer hektáron, csaknem 400 termelővel szerződött cukorrépa-termesztésre,


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu