Durva, ami a magyar gabonapiacon zajlik: meglepő dolgokra derült fény

Durva, ami a magyar gabonapiacon zajlik: meglepő dolgokra derült fény

agrarszektor.hu
Egyelőre sem a kivitelt nem lassította, sem az árakat nem mérsékelte a március első napjaiban elrendelt gabonaexport-korlátozás. Úgy tűnik tehát, hogy nem igazolódtak be az intézkedéssel kapcsolatos félelmek, igaz, az állam még nem élt az elővásárlási jogával, így aztán minden exportra szánt tétel el is hagyta az országot. A szaktárca ráadásul a szakmával való egyeztetések után kifejezetten gyorsan, 1-2 nap alatt dönt az egyes szállítmányok sorsáról. Az eddigi adatokból látszik, hogy várhatóan később sem fogyunk ki az egyre drágább terményekből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A bejelentés hétvégéjén okozott zavarokat a gabonakereskedelemben az intézkedés, volt olyan, akiknél már össze volt készítve az exportáru, de le kellett rakodni a szabály értelmezéséig. Ugyanakkor a kezdeti kellemetlenségek óta sokat javult a helyzet

 - mondta el a Portfolio-nak Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének főtitkára. Hozzátette, a rendelkezés elvben 30 napot ad a szaktárcának a döntésre, de az egyeztetéseink nyomán ez a gyakorlatban 1-2 napra rövidült, ennyi idő alatt dönt tehát az Agrárminisztérium arról, hogy élni kíván-e elővásárlási jogával. Erre mindeddig még egyetlen tétel esetében sem került sor.

A vitatott, bár a gabonakereskedők által is elfogadott intézkedés tehát nem valósította meg a vele kapcsolatos félelmeket, a gyakorlatban - az első napok bizonytalanságát nem számítva - nem okozott zavarokat a piacokon. A főtitkár tájékoztatása szerint az export továbbra is zavartalanul zajlik. Pótsa Zsófia szerint a rendelkezés érthető, és arra mindenképpen jó, hogy azonnali monitoring-eszközt biztosít a szaktárcának, hiszen a hónapokkal később rendelkezésre álló statisztikai adatok helyett azonnali képet ad arról, hogy mennyi gabona távozik a külpiacokra. 

Egy jól kidolgozott, a piacot nem zavaró monitoring rendszer kialakítását mi is tudnánk támogatni, hiszen, ha egy ilyen szisztéma működne, világosan láthatóak lennének a kereskedelmi mozgások.

Az exportra és az árakra egyelőre nincs hatással

A Portfolio-nak több, név nélkül nyilatkozó, a gabonakereskedelemre jó rálátással bíró szakember is megerősítette, hogy az intézkedést elfogadja a szakma, érdemi zavart nem okoz annak gyakorlati végrehajtása, ugyanakkor az információgyűjtésen kívül egyelőre nem látszik az igazi haszna.

Az elmúlt időszakban kiderült, hogy bár a kivitel nem állt le, arra nem kell számítani, hogy a magyar igényeket nem tudná fedezni a hazai készlet. Vélhetően ezért nem is avatkozott be a kormányzat olyan formában, hogy az elővásárlási jogával élt volna. Az intézkedés az árakat sem tudta mérsékelni, hiszen a termelők - látva a világpiaci árakat - kifejezetten magas összegeket kérnek a terményért. A legtöbben nincsenek rászorulva a likviditásra, nem kockáztatnak tehát sokat azzal, ha magas árakat mondanak, hiszen ha nem adják el, várhatóan később még többet fog érni

- közölte a Portfolio-val egy mezőgazdasági vállalkozó, aki rendszeresen szállít terményt több európai országba is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?