2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Növény

Ezt sokan elfelejtik: az egységes kérelmekben a másodvetést is fel kell tüntetni

Amennyiben valaki a zöldítés kapcsán az 5%-os EFA-kötelezettségét részben, vagy egészben ökológiai másodvetéssel tervezi megvalósítani, vagy a VP AKG-ban zöldtrágyázással szeretné kötelezettségét teljesíteni, úgy már az egységes kérelem felületén a tervezett megvalósítási helyet és területméretet is jelölni kell a tervezett növényi összetétel megadásával. A kérelemben a tervezett időpontot is jelölni kell.
 
 

A diverzifikációt is befolyásolhatja majd a tényleges, a bejelentett vetési idő, hiszen a diverzifikációba, azaz a térbeni elhelyezkedés számításában, azon kultúrák kerülnek beszámításra, s ez lehet a másodvetés is, amelyek a tárgyév május 1-jétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a leghosszabb ideig vannak jelen a mezőgazdasági termelő egységes kérelmében, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. E szerint tehát a másodvetéssel a gazdálkodó a diverzifikációs követelményeit is teljesítheti, de ha nem figyel rá oda, esetileg el is ronthatja azt.

A fenti terveket a későbbiekben az egységes kérelem felületén realizálni is kell, azaz a megvalósított másodvetés, ökológiai jelentőségű másodvetés és zöldtrágyázás céljából elvetett másodvetés tényleges vetését, annak tényleges helyét és az esetleges betakarítását vagy beforgatását követő tizenöt napon belül be kell jelenteni. A tényleges vetési, betakarítási és beforgatási időpontokat külön-külön kell bejelenteni. Amennyiben valaki elmulasztja a bejelentést, úgy a tervezett agrotechnika nem kerül figyelembe vételre.

Ha időközben az eredeti terv a vetési helyet, vagy időpontot, illetve összetételt tekintve megváltozik, még lehetséges ezek módosítása és új másodvetés bejelentése. Azonban ennek feltétele, hogy az egységes kérelemben előzetesen bejelentett terület mérete nem változhat. A fentieken túl lehetőség van az úgynevezett „hagyományos másodvetés” bejelentésére is. Itt nem szükséges az egységes kérelemben előzetesen a tervet felvinni.

Mikor is lehet szükséges a hagyományos másodvetés alkalmazására? Valamennyi területalapon támogatást igénylő számára alapvető a „Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot” előírásainak megtartása a kölcsönös megfeleltetés részeként. Ezen előírások egyike a vetésváltás szabályai, melynek a növényvédelmen túl talajvédelmi kihatásai is vannak. Amennyiben valamely gazdasági vagy egyéb tényező következtében a gazdálkodó nem tudja tartani az előírást pl. még a 3. évben is tökre oltott dinnyét termelne, vagy búza és búza után ismét búza jönne, úgy a vetésváltást megtörheti azzal, ha másodvetésben más növényt termeszt pl. zöldtrágyának, vagy takarónövénynek. Ezt nem kell feltétlenül előre tervezni, azonban a vetést itt is a megtörténte után 15 nappal az egységes kérelem felületén jelenteni kell, s majd a beforgatást, betakarítást is.

Fontos valamennyi másodvetésre, hogy nem vehető figyelembe, ha a vetés október 31-e és a tárgyévet követő év február 15-e között valósul meg, valamint ha a vetéstől számított legalább hatvan napig nincs jelen a mezőgazdasági termelő földterületén.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu