2019. december 11. szerda Árpád

Hírek - Növény

Forradalom a magyar krumpliföldeken: kánikulában is jól termő fajták jöhetnek

A gumóképzés ideális hőoptimuma nappal 21, éjjel 18 fok körül van, ezzel szemben Németországban is gyakori az ennél melegebb időjárás. Ezért az erlangeni egyetem kutatói egy olyan krumplit fejlesztettek ki, amelyik még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növeszt. Az éjszakai 27 fokos hőség sem állította le a növény tápanyag-raktározó funkcióját.
 
 

Uwe Sonnewald és csapata kiderítette, hogy egy rövid,19 nukleotidból álló RNS-molekula szabályozza a hőmérsékletfüggő gumónövekedést. A hagyományos burgonyafajták ugyanis növekedési programjuk átkapcsolásával reagálnak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztenek, de kevesebb gumót, és azt is kevesebb keményítővel töltki fel  – mondta el az erlangeni Friedrich Alexander Egyetem biokémiai tanszékének vezetője a bajor hírportálnak (br.de).

Uwe Sonnenwald a jobb szélen

Az erlangeni kutatóknak sikerült kikapcsolniuk ezt az RNS-t, így az még 27-29 fokos hőmérséklet mellett sem állította le a gumóképzés folyamatát. A teszteket egyelőre laborban végezték, a következő lépésben szabadföldi kísérletekben is vizsgálják a génszerkesztett burgonyákat.

Nagy kérdés, hogy ha a fotoszintetizáló lombozat kárára folyik a gumóképződés, akkor stresszes körülmények között hogyan képes majd megküzdeni az elemekkel a krumpli. Valószínű, hogy inztenzív lombtrágyázással (nemcsak mikroelemekkel, hanem algás és aminosavas készítményekkel) kell majd ilyen helyzetben támogatni a levelek megőrzését, vagyis az új fajta intenzív törődést igényel majd - ha engedélyezik. A génkikapcsolási eljárással létrehozott fajtákat ugyanis pillanatnyilag a GMO-kkal egy szinten kezeli az Európai Unió.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Agrárszektor hírlevél
    Ne maradjon le a friss hírekről!
    Iratkozzon fel hírlevelünkre
    és járjon mindenki előtt.

    A szakértő szemével

    Támogató:

    Agrárszektor Konferencia 2019

    Most még kedvezményes áron >>

    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu