Filléres trükk: így termessz zöldséget az év bármely időszakában szinte ingyen

Filléres trükk: így termessz zöldséget az év bármely időszakában szinte ingyen

agrarszektor.hu
A legtöbb háztartásban a növényi maradékok általában a kukában végzek, vagy a komposztba kerülnek, pedig számtalan olyan zöldség van, amelynek a kidobandó részeit akár szaporításra is felhasználhatjuk. Nem feltétlenül szükséges tehát mindig vetőmagokat vásárolnunk, hiszen ezzel a módszerrel szinte ingyen termeszthetünk otthon burgonyát, fokhagymát, de zellert is. Így nem csak pénzt spórolhatunk meg, de az év szinte bármely időszakában friss zöldségeink lehetnek otthon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Habár sokaknak úgy tűnhet a zöldségtermesztés rengeteg munkával jár, a tudat, hogy az év szinte bármely időszakában saját burgonyánk, fokhagymánk, vagy akár salátánk van, felbecsülhetetlen. Ráadásul akad olyan módszer, amelyhez még vetőmagra sincs szükség, hiszen mindössze a növénymaradékok felhasználásával szaporíthatjuk kedvenceinket - írja a Gardening Channel.

1. Burgonya

Akár normál, akár édesburgonyát is termeszthetünk a saját növényi maradványaikból. Keressünk egy olyan 5-7 centiméter hosszú burgonyadarabot, amelyen látható 1-2 csírakezdemény, majd hagyjuk szobahőmérsékleten alaposan kiszáradni. Ültessük el egy 20 centiméter mély cserépbe vagy műanyag konténerbe úgy, hogy 10 centiméter vastagon betakarjuk földdel. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a szár növekedésével folyamatosan feltölteni újabb és újabb réteg földdel a konténert. Az édesburgonya esetén ugyanakkor más az eljárás, itt érdemes egy egész burgonyát elültetnünk, olyat, amelyen számtalan csírakezdemény található.

2. Fokhagyma

Dugjunk le egy gerezd fokhagymát a földbe úgy, hogy a gyökeres fele legyen alul. Néhány napsütötte nap elteltével vágjuk vissza az új hajtásokat, végeredményként pedig egy teljes fej friss, új fokhagymához juthatunk.

3. Római saláta

Nagy mennyiségben termeszthetünk otthon egy fej salátából, akár többet is. Helyezzük a római saláta alsó torzsás részét egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy ne merüljön el a teljes növény. Napos helyen tartva szórófejes palackból hetente egyszer permetezzük meg vízzel. Ha gyökerek jelennek meg a torzsa alján, illetve elkezdenek levelek kinőni a tetején, akkor ültessük el a növényt egy termőfölddel teli edénybe, vagy akár ki a kertbe, ha az időjárás is engedi.

4. Zeller

A fejes salátához hasonlóan, állítsuk a zellert is egy vízzel teli edénybe, a szárait pedig a gyökérgumója felett körülbelül 3 centiméterrel vágjuk vissza. Figyeljünk arra, hogy a fiatal zeller kihajtását, növekedését nagyban segíti a sok napfény, illetve ha hetente 1-2 alkalommal vízzel megpermetezzük.

5. Fejes káposzta

Csakúgy, mint a fejes saláta esetében, helyezzük a káposztatorzsát a gyökerével lefelé egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy csak a gyökérzetet érje a víz. Napos helyen tartva hetente 1-2 alkalommal permetezzük meg vízzel. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?