Filléres trükk: így termessz zöldséget az év bármely időszakában szinte ingyen

Filléres trükk: így termessz zöldséget az év bármely időszakában szinte ingyen

agrarszektor.hu
A legtöbb háztartásban a növényi maradékok általában a kukában végzek, vagy a komposztba kerülnek, pedig számtalan olyan zöldség van, amelynek a kidobandó részeit akár szaporításra is felhasználhatjuk. Nem feltétlenül szükséges tehát mindig vetőmagokat vásárolnunk, hiszen ezzel a módszerrel szinte ingyen termeszthetünk otthon burgonyát, fokhagymát, de zellert is. Így nem csak pénzt spórolhatunk meg, de az év szinte bármely időszakában friss zöldségeink lehetnek otthon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Habár sokaknak úgy tűnhet a zöldségtermesztés rengeteg munkával jár, a tudat, hogy az év szinte bármely időszakában saját burgonyánk, fokhagymánk, vagy akár salátánk van, felbecsülhetetlen. Ráadásul akad olyan módszer, amelyhez még vetőmagra sincs szükség, hiszen mindössze a növénymaradékok felhasználásával szaporíthatjuk kedvenceinket - írja a Gardening Channel.

1. Burgonya

Akár normál, akár édesburgonyát is termeszthetünk a saját növényi maradványaikból. Keressünk egy olyan 5-7 centiméter hosszú burgonyadarabot, amelyen látható 1-2 csírakezdemény, majd hagyjuk szobahőmérsékleten alaposan kiszáradni. Ültessük el egy 20 centiméter mély cserépbe vagy műanyag konténerbe úgy, hogy 10 centiméter vastagon betakarjuk földdel. Ezt követően nincs más dolgunk, mint a szár növekedésével folyamatosan feltölteni újabb és újabb réteg földdel a konténert. Az édesburgonya esetén ugyanakkor más az eljárás, itt érdemes egy egész burgonyát elültetnünk, olyat, amelyen számtalan csírakezdemény található.

2. Fokhagyma

Dugjunk le egy gerezd fokhagymát a földbe úgy, hogy a gyökeres fele legyen alul. Néhány napsütötte nap elteltével vágjuk vissza az új hajtásokat, végeredményként pedig egy teljes fej friss, új fokhagymához juthatunk.

3. Római saláta

Nagy mennyiségben termeszthetünk otthon egy fej salátából, akár többet is. Helyezzük a római saláta alsó torzsás részét egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy ne merüljön el a teljes növény. Napos helyen tartva szórófejes palackból hetente egyszer permetezzük meg vízzel. Ha gyökerek jelennek meg a torzsa alján, illetve elkezdenek levelek kinőni a tetején, akkor ültessük el a növényt egy termőfölddel teli edénybe, vagy akár ki a kertbe, ha az időjárás is engedi.

4. Zeller

A fejes salátához hasonlóan, állítsuk a zellert is egy vízzel teli edénybe, a szárait pedig a gyökérgumója felett körülbelül 3 centiméterrel vágjuk vissza. Figyeljünk arra, hogy a fiatal zeller kihajtását, növekedését nagyban segíti a sok napfény, illetve ha hetente 1-2 alkalommal vízzel megpermetezzük.

5. Fejes káposzta

Csakúgy, mint a fejes saláta esetében, helyezzük a káposztatorzsát a gyökerével lefelé egy tál vízbe, ügyelve arra, hogy csak a gyökérzetet érje a víz. Napos helyen tartva hetente 1-2 alkalommal permetezzük meg vízzel. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02