Pofonegyszerű: így garantáltan bőseges lesz a burgonyatermés a kertben

agrarszektor.hu
Ha létezik olyan zöldség, amely nem hiányozhat egy kiskertből sem, az bizony a burgonya. A krumplit számtalan módon elkészíthetjük és felhasználhatjuk a konyhában, így termesztése során a legfontosabb, hogy minél több gumó teremjen a növényen. Akadnak olyan filléres trükkök, amelyekkel pofonegyszerűen felturbózhatjuk, és akár meg is duplázhatjuk a burgonyatermést a kertben, ráadásul nem is kell messzire mennünk értük, hiszen akár tojáshéjjal, vagy kávézaccal is segíthetjük krumplinkat a több gumó növesztésében.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ma, amikor szinte minden élelmiszer folyamatosan drágul, még inkább érdemes kiskertet készíteni annak, aki megteheti, de teraszon, balkonon is alakíthatunk kis saját veteményest. A legtöbb kert elengedhetetlen zöldsége a burgonya, amely a legtöbb esetben szinte minimális gondozás mellett is rendesen terem. Tehetünk azonban mi magunk is azért, hogy még több krumplink legyen, ráadásul pofonegyszerűen és fillérekből felturbózhatjuk a növényt. Összegyűjtöttünk néhány tuti trükköt, amivel garantáltan bőséges lesz a burgonyatermésünk a kertben. 

1. Komposzt

A komposzt kiváló arra, hogy tápanyagokkal és szerves anyagokkal lássuk el a kertünket és a növényeket, ajánlott tehát otthon mi magunknak készíteniu. Tegyünk néhány maréknyit a krumplik ültetőgödrébe, és biztosan sokkal jobb lesz a terméshozama a burgonyánknak - írja a gardeningsoul.com

2. Tojáshéj

Törd össze 3-4 tojásnak a héját, és tedd az ültetőlyukba, mielőtt belehelyezed a növényeket. Amellett, hogy rengeteg tápanyaggal látjuk el a talajt és a krumplit így, a héjban nagyon sok a kalcium, ami segít megelőzni a gyökérrothadást.

3. Kávézacc

Ha azt szeretnéd, hogy a növényeid megfelelően növekedjenek és egészséges termést adjanak, akkor tegyél egy kevés kávézaccot az ültetőgödörbe, mielőtt beleteszed a növényt. A kávéban olyan tápanyagok vannak, mint a nitrogén, a kalcium, a kálium, a vas, a foszfor és a magnézium, amelyek mind elősegítik a nagyobb terméshozam elérését, ráadásul sokkal erősebb és egészségesebb növényeink is lesznek. Mindössze arra figyeljünk, hogy soha ne adjunk túl sok kávézaccot a növényeinknek, mert a túladagolásával komoly károkat is okozhatunk. 

4. Epsom só

Az Epsom sóval nagyban elősegíthetjük a burgonyanövény gyorsabb növekedését , valamint a nagyobb terméshozamot, mindössze annyi a dolgunk, hogy tegyünk 1-2 kanállal az ültetőgödörbe. Az Epsom sóban található magnézium jó hatással van a növekedési hormonokra, ami által jobb és gazdagabb betakarításra számíthatunk. 

5. Egy kis különlegesség: halfej

Furcsa megoldásnak tűnhet, de amikor halászlevet, vagy bármilyen halas ételt készítünk, ne dobjuk a halfejeket, rengeteg olyan hasznos tápanyagot tartalmaznak ugyanis, amelyek segítik a burgonyát abban, hogy több gumót fejlesszen. Egy tanulmány szerint sok nitrogén, foszfor és kálium található a halfejben, amelyekre mind szüksége van a burgonyának, így ültetéskor érdemes egy-egy fejet bedobni a lyukba, mielőtt a növény belekerül. 

6. Trágya

A csirke-, tehén- és lótrágya olyan tápanyagokban gazdag elemek, amelyek segítenek abban, hogy növényeink gyorsabban növekedjenek. Tegyünk néhány kanál trágyát minden ültetúlyukba, amiko krumplit ültetünk, és garantáltan több termésünk lesz majd.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?