Pofonegyszerű: így garantáltan bőseges lesz a burgonyatermés a kertben

Pofonegyszerű: így garantáltan bőseges lesz a burgonyatermés a kertben

agrarszektor.hu
Ha létezik olyan zöldség, amely nem hiányozhat egy kiskertből sem, az bizony a burgonya. A krumplit számtalan módon elkészíthetjük és felhasználhatjuk a konyhában, így termesztése során a legfontosabb, hogy minél több gumó teremjen a növényen. Akadnak olyan filléres trükkök, amelyekkel pofonegyszerűen felturbózhatjuk, és akár meg is duplázhatjuk a burgonyatermést a kertben, ráadásul nem is kell messzire mennünk értük, hiszen akár tojáshéjjal, vagy kávézaccal is segíthetjük krumplinkat a több gumó növesztésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ma, amikor szinte minden élelmiszer folyamatosan drágul, még inkább érdemes kiskertet készíteni annak, aki megteheti, de teraszon, balkonon is alakíthatunk kis saját veteményest. A legtöbb kert elengedhetetlen zöldsége a burgonya, amely a legtöbb esetben szinte minimális gondozás mellett is rendesen terem. Tehetünk azonban mi magunk is azért, hogy még több krumplink legyen, ráadásul pofonegyszerűen és fillérekből felturbózhatjuk a növényt. Összegyűjtöttünk néhány tuti trükköt, amivel garantáltan bőséges lesz a burgonyatermésünk a kertben. 

1. Komposzt

A komposzt kiváló arra, hogy tápanyagokkal és szerves anyagokkal lássuk el a kertünket és a növényeket, ajánlott tehát otthon mi magunknak készíteniu. Tegyünk néhány maréknyit a krumplik ültetőgödrébe, és biztosan sokkal jobb lesz a terméshozama a burgonyánknak - írja a gardeningsoul.com

2. Tojáshéj

Törd össze 3-4 tojásnak a héját, és tedd az ültetőlyukba, mielőtt belehelyezed a növényeket. Amellett, hogy rengeteg tápanyaggal látjuk el a talajt és a krumplit így, a héjban nagyon sok a kalcium, ami segít megelőzni a gyökérrothadást.

3. Kávézacc

Ha azt szeretnéd, hogy a növényeid megfelelően növekedjenek és egészséges termést adjanak, akkor tegyél egy kevés kávézaccot az ültetőgödörbe, mielőtt beleteszed a növényt. A kávéban olyan tápanyagok vannak, mint a nitrogén, a kalcium, a kálium, a vas, a foszfor és a magnézium, amelyek mind elősegítik a nagyobb terméshozam elérését, ráadásul sokkal erősebb és egészségesebb növényeink is lesznek. Mindössze arra figyeljünk, hogy soha ne adjunk túl sok kávézaccot a növényeinknek, mert a túladagolásával komoly károkat is okozhatunk. 

4. Epsom só

Az Epsom sóval nagyban elősegíthetjük a burgonyanövény gyorsabb növekedését , valamint a nagyobb terméshozamot, mindössze annyi a dolgunk, hogy tegyünk 1-2 kanállal az ültetőgödörbe. Az Epsom sóban található magnézium jó hatással van a növekedési hormonokra, ami által jobb és gazdagabb betakarításra számíthatunk. 

5. Egy kis különlegesség: halfej

Furcsa megoldásnak tűnhet, de amikor halászlevet, vagy bármilyen halas ételt készítünk, ne dobjuk a halfejeket, rengeteg olyan hasznos tápanyagot tartalmaznak ugyanis, amelyek segítik a burgonyát abban, hogy több gumót fejlesszen. Egy tanulmány szerint sok nitrogén, foszfor és kálium található a halfejben, amelyekre mind szüksége van a burgonyának, így ültetéskor érdemes egy-egy fejet bedobni a lyukba, mielőtt a növény belekerül. 

6. Trágya

A csirke-, tehén- és lótrágya olyan tápanyagokban gazdag elemek, amelyek segítenek abban, hogy növényeink gyorsabban növekedjenek. Tegyünk néhány kanál trágyát minden ültetúlyukba, amiko krumplit ültetünk, és garantáltan több termésünk lesz majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?