2023. október 5. csütörtök Aurél
Pofonegyszerű: így garantáltan bőseges lesz a burgonyatermés a kertben

Pofonegyszerű: így garantáltan bőseges lesz a burgonyatermés a kertben

agrarszektor.hu
Ha létezik olyan zöldség, amely nem hiányozhat egy kiskertből sem, az bizony a burgonya. A krumplit számtalan módon elkészíthetjük és felhasználhatjuk a konyhában, így termesztése során a legfontosabb, hogy minél több gumó teremjen a növényen. Akadnak olyan filléres trükkök, amelyekkel pofonegyszerűen felturbózhatjuk, és akár meg is duplázhatjuk a burgonyatermést a kertben, ráadásul nem is kell messzire mennünk értük, hiszen akár tojáshéjjal, vagy kávézaccal is segíthetjük krumplinkat a több gumó növesztésében.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ma, amikor szinte minden élelmiszer folyamatosan drágul, még inkább érdemes kiskertet készíteni annak, aki megteheti, de teraszon, balkonon is alakíthatunk kis saját veteményest. A legtöbb kert elengedhetetlen zöldsége a burgonya, amely a legtöbb esetben szinte minimális gondozás mellett is rendesen terem. Tehetünk azonban mi magunk is azért, hogy még több krumplink legyen, ráadásul pofonegyszerűen és fillérekből felturbózhatjuk a növényt. Összegyűjtöttünk néhány tuti trükköt, amivel garantáltan bőséges lesz a burgonyatermésünk a kertben. 

1. Komposzt

A komposzt kiváló arra, hogy tápanyagokkal és szerves anyagokkal lássuk el a kertünket és a növényeket, ajánlott tehát otthon mi magunknak készíteniu. Tegyünk néhány maréknyit a krumplik ültetőgödrébe, és biztosan sokkal jobb lesz a terméshozama a burgonyánknak - írja a gardeningsoul.com

2. Tojáshéj

Törd össze 3-4 tojásnak a héját, és tedd az ültetőlyukba, mielőtt belehelyezed a növényeket. Amellett, hogy rengeteg tápanyaggal látjuk el a talajt és a krumplit így, a héjban nagyon sok a kalcium, ami segít megelőzni a gyökérrothadást.

3. Kávézacc

Ha azt szeretnéd, hogy a növényeid megfelelően növekedjenek és egészséges termést adjanak, akkor tegyél egy kevés kávézaccot az ültetőgödörbe, mielőtt beleteszed a növényt. A kávéban olyan tápanyagok vannak, mint a nitrogén, a kalcium, a kálium, a vas, a foszfor és a magnézium, amelyek mind elősegítik a nagyobb terméshozam elérését, ráadásul sokkal erősebb és egészségesebb növényeink is lesznek. Mindössze arra figyeljünk, hogy soha ne adjunk túl sok kávézaccot a növényeinknek, mert a túladagolásával komoly károkat is okozhatunk. 

4. Epsom só

Az Epsom sóval nagyban elősegíthetjük a burgonyanövény gyorsabb növekedését , valamint a nagyobb terméshozamot, mindössze annyi a dolgunk, hogy tegyünk 1-2 kanállal az ültetőgödörbe. Az Epsom sóban található magnézium jó hatással van a növekedési hormonokra, ami által jobb és gazdagabb betakarításra számíthatunk. 

5. Egy kis különlegesség: halfej

Furcsa megoldásnak tűnhet, de amikor halászlevet, vagy bármilyen halas ételt készítünk, ne dobjuk a halfejeket, rengeteg olyan hasznos tápanyagot tartalmaznak ugyanis, amelyek segítik a burgonyát abban, hogy több gumót fejlesszen. Egy tanulmány szerint sok nitrogén, foszfor és kálium található a halfejben, amelyekre mind szüksége van a burgonyának, így ültetéskor érdemes egy-egy fejet bedobni a lyukba, mielőtt a növény belekerül. 

6. Trágya

A csirke-, tehén- és lótrágya olyan tápanyagokban gazdag elemek, amelyek segítenek abban, hogy növényeink gyorsabban növekedjenek. Tegyünk néhány kanál trágyát minden ültetúlyukba, amiko krumplit ültetünk, és garantáltan több termésünk lesz majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?