2021. január 24. vasárnap Timót

Hírek - Növény

Így küzdünk a GMO ellen: extratámogatás a szójára

Háromszorosára növelnénk a GMO-mentes szója termőterületét 2020-ig. Ennek érdekében hektáronként 60 ezer forintos támogatást kaphatnak a gazdálkodók.
 
 

Magyarország az eddiginél hatásosabban kívánja ösztönözni a genetikailag módosított szervezetektől (GMO) mentes szója termesztését – jelentette ki az MTI szerint Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) helyettes államtitkára az M1 csatorna műsorában. Ennek érdekében 2020-ig a GMO-mentes szója termesztéséhez hektáronként 60 ezer forint támogatást biztosítanak a gazdálkodóknak. Így azt remélik, hogy a 40 ezer hektár körüli szója-termőterület háromszorosára nő.

A szója az egyik legfontosabb és leghatékonyabb fehérjeforrás az állati takarmányozásban, de a világ vezető szójatermelőinél - Brazíliában, Argentínában és az Amerikai Egyesült Államokban - a termőterület 85-99 százalékán génmódosított növényt termesztenek.

Eközben a nagy szójafogyasztó Európában és Magyarországon egyre jelentősebb kereslet mutatkozik a GMO-mentes szója iránt, annak ellenére, hogy drágább. A génmódosítástól mentes magyar szóját vásárolják például Ausztriában is, mert így tudnak előállítani GMO-mentes élelmiszereket és takarmányt. A GMO-mentes termékeket mindenütt megfizetik Európában, a magyar gazda pedig szereti, ha munkáját anyagilag is megbecsülik - fogalmazott a helyettes államtitkár.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu