Letarolhatja Európát a román kukorica: nincs mese, erre jobb felkészülni

Letarolhatja Európát a román kukorica: nincs mese, erre jobb felkészülni

agrarszektor.hu
Tizenkét százalékkal haladja meg az elmúlt öt év átlagát az idei romániai kukoricatermés. Erről az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) jelentése alapján számolt be az Economica.net román gazdasági portál.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előzetes becslések szerint idén mintegy 13,7 millió tonnányi lesz a kukoricatermés Romániában, amely Franciaország után a második legnagyobb euró­pai termelő. Ez azt jelenti, hogy 2022-ben a románok nagy valószínűséggel megelőzik a franciákat, és az első számú európai exportőrré válnak - írta meg a Magyar Nemzet. Romániában a szántóföldek 73%-án főleg kukoricát, búzát, napraforgót és repcét termesztenek.

Globálisan hatmillió tonnás hiányra számítanak kukoricából az amerikaiak az ukrajnai háború miatt. Ukrajna a világ negyedik legnagyobb kukoricaexportőre volt tavaly, 33,5 millió tonnával, Oroszország pedig a hatodik helyen állt a kivitelben.  A gazdasági előrejelzések szerint az Európai Unió­ban nem lesz hiány kukoricából, mivel a huszonhét tagállam összességé­ben többet termel, mint amennyit fogyaszt. A tavalyi termésből idén februá­rig 16,22 millió tonnát exportált az EU, amihez Románia 4,64 millió tonnával járult hozzá. A világ első számú kukoricaimportőre Kína, megelőzve Mexikót és Japánt. Az USDA szerint a megcsappanó ukrán és orosz kivitelt nem tudja majd ellensúlyozni, hogy várhatóan Ausztrália és India is növelni fogja az exportját.

A román kukoricának jót tett a déli és délkeleti területeken lehullott csapadékmennyiség. Közben nyugaton, a Temesvár és Arad környéki vidékeken a hőség és az aszály miatt mérsékelt volt a termelés, ami megakadályozta az országos terméshozamok további növekedését - áll az amerikai jelentésben. Romániában a korlátozott öntözés, valamint a gyakori forró, száraz nyár miatt erősen ingadozó a kukoricatermés.

A Ziarul Financiar napilap egy korábbi beszámolója szerint a kiemelkedő kukoricatermés ellenére az utóbbi évtizedekben a romániai mezőgazdaság gazdaságon belüli súlya folyamatosan csökkent, harminc évvel ezelőtt még 25% körüli volt. Ugyanakkor a nyugat-európai országokhoz képest Romániában még mindig nagy súlyú a mezőgazdaság a foglalkoztatottságban: a munkavállalók 22%-a dolgozik az ágazatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?