2021. május 6. csütörtök Ivett, Frida

Hírek - Növény

Magyarország az élmezőnyben: zöldborsóban ott vagyunk a legjobbak között

Az Európai Unió belső piacán és a harmadik országok felé is Magyarország a legnagyobb zöldborsókonzerv-szállító, a tavalyinál nagyobb mennyiségű idei termés segíthet megtartani ezt a pozíciót.
 
 

Magyarországon 20,6 ezer hektáron 88 ezer tonna zöldborsót termeltek 2019-ben, ez kétezer tonnával volt kevesebb az előző évinél, idézte a KSH adatait a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet. Idén viszont az Agrárminisztérium termésbecslése szerint 19,77 ezer hektárról 107,46 ezer tonna zöldborsó betakarítása várható, írta meg a Világgazdaság.

A szakértők szerint a hűvösebb májusi idő kedvezett a zöldborsónak, de a betakarítást hátráltatják a júniusi esőzések. A zöldborsókonzerv és a fagyasztott zöldborsó külkereskedelmi egyenlege egyaránt pozitív volt az elmúlt években. Magyarország zöldborsókonzerv-kivitele tavaly 58,5 ezer tonna volt, 7%-kal kevesebb a 2018-asnál. Az idei év első negyedében 1,3%-kal, 13,94 ezer tonnára nőtt az exportpiacokon eladott zöldborsókonzerv mennyisége az előző év azonos időszakához képest. A legfontosabb felvevőpiac Oroszország maradt, mellette Németországba, Olaszországba, a Baltikumba és Franciaországba is szállítottak magyar zöldborsókonzervet.

Fagyasztott zöldborsóból 30%-kal, 14,5 ezer tonnára csökkent a kivitel, míg a behozatal 1%-kal, 6,6 ezer tonnára nőtt tavaly. Az idei év első három hónapjában az export a felére, kétezer tonnára csökkent, miközben a döntően Belgiumból érkező import 900-ról 3,2 ezer tonnára bővült. A magyarországi fagyasztott zöldborsó legnagyobb felvásárlója 2019-ben Németország, Görögország, Olaszország és Románia volt, a magyar piacra elsősorban Szerbiából, Lengyelországból és Belgiumból érkezett fagyasztott zöldborsó.

A friss áruk piacára szánt zöldborsó mennyisége a feldolgozott termékek mellett elhanyagolható. Az elmúlt évben 876 tonna friss zöldborsót szállítottak külpiacokra, az import 211 tonna volt. Az ipari feldolgozásra szánt zöldborsó felvásárlási ára tonnánként 93 880 forint volt tavaly, ami csaknem 7%-kal haladta meg az előző évit. A Budapesti Nagybani Piacon a zöldborsó termelői ára 850 forint volt kilogrammonként.

A FAO szerint a világon több mint 21 millió tonna zöldborsó terem évente. A tavalyi adatok szerint Magyarország – Franciaország, az Egyesült Királyág és Spanyolország után, Olaszország előtt – az Európai Unió első öt legnagyobb zöldborsótermelője között van. A Brexittel a második legnagyobb zöldborsótermelő távozott a közösségből. Az EU28-ak belső piacán 2019-ben a legnagyobb zöldborsókonzerv-exportőr Magyarország (37,2 ezer tonna) volt, a legjelentősebb zöldborsókonzerv-importőr címet pedig Németország (24,3 ezer tonna) tudhatja magáénak. Az unió zöldborsókonzerv-kivitele lényegesen meghaladta a behozatalt, az 53,8 ezer tonna konzervkivitellel szemben 3,1 ezer tonna import állt 2019-ben.

A harmadik országok irányába is Magyarország volt az unió vezető exportőre 2019-ben. Az EU legnagyobb célpiacára, Oroszországba 1%-kal, 19,9 ezer tonnára nőtt a közösség exportja a megfigyelt időszakban. Az unió belső piacán a fagyasztott zöldborsó legnagyobb expor­tőre Belgium (100,5 ezer tonna) volt 2019-ben. A legkiemelkedőbb vevő Olaszország és Belgium volt, évente 34-42 ezer tonnás importtal. Az EU külkereskedelmi egyenlege pozitív, a 105,3 ezer tonna exporttal szemben a fagyasztott zöldborsó beszállított mennyisége 11,2 ezer tonna volt 2019-ben.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu