2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Növény

Megvernek, ha permetezünk?

Úgy néz ki, hogy már a szántón sem vagyunk biztonságban a romantikus álmoktól hajtott városlakóktól vagy városból kiköltözőktől. Az agresszió oka jellemzően az információ hiánya. Ideje tenni ez ellen.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Egy baden-württembergi kisváros határában történt múlt hévégén az eset, de hazai tanulsággal is szolgál. A szóban forgó gazda éppen a földjét művelte traktorával, amikor a földúton feltűnt mögötte egy kerékpáros alak. A 40-45 körüli, vállig érő hajú, ismeretlen férfi ingerülten gesztikulált, mire a gazda leszállt traktorából, hogy megtudja, mi a gond. A férfi azt kiabálta, hogy a szombati permetezéssel a gazda megmérgezte őt és a gyermekeit is. Ezután leverte a 43 éves termelő szemüvegét, majd követ ragadott. Végül meggondolta magát, és anélkül, hogy további tetlegességre került volna sor, elviharzott, hátrahagyva a biciklijét is. A férfi a faluban teljesen ismeretlen volt, most a rendőrség keresi.

Németországban egyre inkább elharapódzik a gazdák elleni erőszak, de ezt eddig csak az állattartók érezték a bőrükön. Az, hogy egy vasárnap végzett földmunka miatt feljelentik a szomszédjukat, vagy megütik, ha permetez, teljesen új jelenség. A németek részben a jogszabályok szigorítsával, részint kényszerű alkalmazkodással igyekeznek úrrá lenni a helyzeten. Az igazság az, hogy mára a városi lakosság - és a városból  kiköltözők - teljesen elszakadtak a földműveléstől, állattartástól, valamiféle romantikus álomvilágban élnek.

Erről a valóságot megszépítő reklámok is tehetnek. A tejet csakis dús alpesi legelőkön kérődző állattal lehet eladni, a tojást csakis boldog, csillogú tollú tyúkok tojhatják, a búzamező pedig sárgán ring, és tarka virágok szegélyezik. Nehéz ilyen idilli képek után megnyitni a porták kapuját a vásárlók előtt, de muszáj lesz, mert így a vevők - noha ők követelték meg a kegyes hazugságot - egyre inkább becsapva érzik magukat. Ezért terjed a "nyitott kapuk" gyakorlata, a saját állat "örökbefogadása", vagy akár a telepi működés teljes nyilvánosság elé tárása bekamerázással.

Jó magyar példa a Vidék Kaland az Agrya (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) szervezésében, amikor városi fiatalok tölthetnek munkával egy kis időt egy gazdaságban, ahol részt vehetnek a kecskefejésben vagy a terményhordásban. De ugyanilyen jó ötlet a Vesd bele magad program, amelyik már óvodás korban megmutatja a gyerekeknek a növények csodálatos fejlődését és a kétkezi munka eredményét.

Minden gazdaság számára ajánlható, hogy legalább évente egyszer nyissák meg kapuikat a helyiek és a városból érkezők előtt, hogy a fogyasztóknak legyen elképzelésük a termelés körülményeiről. Egy majális például remek alkalom erre.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu