Megvernek, ha permetezünk?

agrarszektor.hu
Úgy néz ki, hogy már a szántón sem vagyunk biztonságban a romantikus álmoktól hajtott városlakóktól vagy városból kiköltözőktől. Az agresszió oka jellemzően az információ hiánya. Ideje tenni ez ellen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy baden-württembergi kisváros határában történt múlt hévégén az eset, de hazai tanulsággal is szolgál. A szóban forgó gazda éppen a földjét művelte traktorával, amikor a földúton feltűnt mögötte egy kerékpáros alak. A 40-45 körüli, vállig érő hajú, ismeretlen férfi ingerülten gesztikulált, mire a gazda leszállt traktorából, hogy megtudja, mi a gond. A férfi azt kiabálta, hogy a szombati permetezéssel a gazda megmérgezte őt és a gyermekeit is. Ezután leverte a 43 éves termelő szemüvegét, majd követ ragadott. Végül meggondolta magát, és anélkül, hogy további tetlegességre került volna sor, elviharzott, hátrahagyva a biciklijét is. A férfi a faluban teljesen ismeretlen volt, most a rendőrség keresi.

Németországban egyre inkább elharapódzik a gazdák elleni erőszak, de ezt eddig csak az állattartók érezték a bőrükön. Az, hogy egy vasárnap végzett földmunka miatt feljelentik a szomszédjukat, vagy megütik, ha permetez, teljesen új jelenség. A németek részben a jogszabályok szigorítsával, részint kényszerű alkalmazkodással igyekeznek úrrá lenni a helyzeten. Az igazság az, hogy mára a városi lakosság - és a városból  kiköltözők - teljesen elszakadtak a földműveléstől, állattartástól, valamiféle romantikus álomvilágban élnek.

EZ IS ÉRDEKELHET
Erről a valóságot megszépítő reklámok is tehetnek. A tejet csakis dús alpesi legelőkön kérődző állattal lehet eladni, a tojást csakis boldog, csillogú tollú tyúkok tojhatják, a búzamező pedig sárgán ring, és tarka virágok szegélyezik. Nehéz ilyen idilli képek után megnyitni a porták kapuját a vásárlók előtt, de muszáj lesz, mert így a vevők - noha ők követelték meg a kegyes hazugságot - egyre inkább becsapva érzik magukat. Ezért terjed a "nyitott kapuk" gyakorlata, a saját állat "örökbefogadása", vagy akár a telepi működés teljes nyilvánosság elé tárása bekamerázással.

Jó magyar példa a Vidék Kaland az Agrya (Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége) szervezésében, amikor városi fiatalok tölthetnek munkával egy kis időt egy gazdaságban, ahol részt vehetnek a kecskefejésben vagy a terményhordásban. De ugyanilyen jó ötlet a Vesd bele magad program, amelyik már óvodás korban megmutatja a gyerekeknek a növények csodálatos fejlődését és a kétkezi munka eredményét.

Minden gazdaság számára ajánlható, hogy legalább évente egyszer nyissák meg kapuikat a helyiek és a városból érkezők előtt, hogy a fogyasztóknak legyen elképzelésük a termelés körülményeiről. Egy majális például remek alkalom erre.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03