Nem kíméli a magyar gazdákat az időjárás: a sok eső újabb problémát hozott a földekre

Nem kíméli a magyar gazdákat az időjárás: a sok eső újabb problémát hozott a földekre

agrarszektor.hu
Hazánkban többnyire kedvezőek a talajnedvességi viszonyok, így a héten várható nagyrészt napos, száraz, meleg idő segíti a most érő gyümölcsök és a kapás növények érését. A repce vetéséhez a magágyat többnyire optimális talajnedvességnél lehet előkészíteni, bár a felső pár centiméteres réteg hamar kiszárad, a keléshez majd esőre lesz szükség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az elmúlt héten hétfőn főként a Dunántúlon és a középső országrészben esett jelentős mennyiségű csapadék, majd kedden és szerdán az északkeleti, keleti tájakon is - írja a met.hu. Hétfőn északnyugaton 100 mm körüli mennyiséget adó felhőszakadások is előfordultak. Csütörtöktől szombatig száraz maradt az idő, majd vasárnapra újabb front érkezett, de ez inkább csak az északkeleti országrészbe hozott számottevő csapadékot. Összességében az elmúlt tíz nap során (amiben az előző hetin túl még a 13-16. közötti zivataros csapadék is benne van) jellemzően 10-60 mm csapadék hullott országban. Az esőből Orosháza, Békéscsaba, Szeghalom és Mezőtúr, valamint Tiszaújváros térsége maradt ki. Az elmúlt 30, illetve 90 nap csapadékösszege szinte az egész országban meghaladja a sokéves átlagot. A talaj a külön említett területek kivételével jó vízellátottságúnak mondható.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A felszín közeli rétegek többnyire nedvesek, északkelten többfelé sárosak, a felső fél méteres talajréteg a növényzet számára hasznosítható vízkészletnek jellemzően 50-90 %-át tartalmazza átlagosan. A különböző szántóföldi kultúrák táblái között azonban jelentős különbségek vannak: a kalászosok után időben elmunkált, nem gyomos táblák talaja tárolja a legtöbb nedvességet, míg a kukorica és a napraforgó táblák talaja a növényzet erős párologtatása miatt ettől jóval szárazabb. 

Forrás: MTI/Sóki Tamás

A kukorica és a napraforgó az érés fázisában járnak, előbbi egyre többfelé a viaszérés, utóbbi a citromérés fenológiai fázisában. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra, valamint a szem- és magképződésre is a csapadékot, így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A dunántúli területekre a nyár második felében érkezett a több csapadék, a szemfejlődésre, de a korábbi csapadékhiány utólag már nem pótolható. A csapadékos időben a tarlókon nem csak az árvakelések hajtottak ki, hanem sokfelé a gyomok is elszaporodtak. A megfelelő talajmunkák után jó magágyba kerülhet a repcemag, azonban a csírázáshoz a legtöbb helyen majd esőre lesz szükség, mert a folytatásban várható száraz, szeles, meleg időben a felszín közeli pár centiméteres talajréteg gyorsan kiszárad.

Az előttünk álló héten jobbára száraz időre számíthatunk. Hétfőn és kedden fordulhat elő többfelé kisebb eső, zápor, néhol zivatar, de területi átlagban 2 mm alatt marad a heti csapadék. A hét legvégén várható egy markáns hidegfront, mely záporokat, zivatarokat okoz majd. A hétfői és keddi kicsit felhősebb nap után sok lesz a napsütés. Erős lesz a párolgás, a felső talajréteg nedvességvesztése lesz a jellemző. Szelesnek ígérkezik a szerda, a csütörtök és a hétvége is. Jellemzően 25-30 fok között alakul majd a legmelegebb órák hőmérséklete az országban. A szerda és a hétvége lehet ettől még melegebb is, aztán vasárnaptól kezdődhet majd egy tartósabb lehűlés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?