2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Növény

Nem mindenhol örülhetnek a magyar gazdák: ebben a térségben óriási a szárazság

A múlt szombatig, azaz csaknem tíz napon át tartó csapadékos időjárás az ország nagy részén feltöltötte nedvességgel a talajok felső rétegét. A kukoricának és napraforgónak igen nagy szüksége volt az esőre, bár a viharos szél, és néhol a jégeső jelentős károkat is okozott. Vasárnaptól szárazabb periódus kezdődött, és az előttünk álló hét végéig csak elszórtan, főként északon és nyugaton lehet záporokra, zivatarokra számítani.
 
 

A múlt hét második felében is sokfelé hullott számottevő mennyiségű csapadék főként pénteken és szombaton - írja a met.hu. A nagyobb mennyiség – 15-50 mm – az északi határszél kivételével a Dunántúlon, és az Alsó-Kiskunságban esett. Az ország északi és keleti részén 2 és 10 mm közötti csapadékösszegek voltak jellemzőek, ennél több csak foltokban hullott. Sajnos a Kisalföld nagy részét ezúttal is elkerülte a csapadék, ahogy már júniusban és egész júliusban is a Győr környéki területek voltak a legszárazabbak az országban. A hétvégén véget ért csapadékos időszak során jellemzően 30 és 60 mm közötti mennyiség esett, de elszórtan, nagyobb felhőszakadások által érintett tájakon a 100 mm-t is meghaladta a 10 napos csapadékösszeg. Ezzel a Dunántúl nyugati, délnyugati részén és a Tiszántúlon is többfelé elérte a kukorica számára júliusban optimálisnak számító 100 mm-es értéket az elmúlt 30 napban hullott csapadék. 

A talajok felső 20 cm-es rétege kellően átnedvesedett, sokfelé telítődött is nedvességgel. Az alsóbb rétegekben azonban bőven van hely a leszivárgó víz számára, a délnyugati országrész és az Északi-középhegység kivételével a felső 50 cm nedvességviszonyai bár kielégítőek, de a telítettségtől távol áll a talaj. A Kisalföld nagy részén sajnos továbbra is kritikusan száraz a talaj, Győr térségében már 30% alatt van a nedvességtartalom. 

A napraforgó egyre többfelé elvirágzik, és a magképződés fenológiai fázisában jár. A kukorica még jellemzően virágzik, de a korai fajtáknál már megkezdődött a szemképződés. A hőösszeg eloszlásnak megfelelően a keleti országrészben kissé előrébb járnak a növények a Dunántúlhoz képest. A július végi, augusztus eleji csapadékot nagyon meg fogják hálálni a kapás növények, mert a szemképződés idejére az ország nagyobb részén kellő nedvesség áll rendelkezésére a talajban, a terméskilátások tehát sokat javultak. Ugyanakkor a csapadékos időjárás kedvezett a különböző gombás megbetegedéseknek is.

Az előttünk álló héten a megelőző időszakhoz képest csökken a csapadékhajlam. A hét első felében kell több gomoly- és fátyolfelhőre számítani, és záporok, zivatarok kialakulására is ekkor van nagyobb esély elsősorban az északi országrészben valamint csütörtökön nyugaton is. Péntektől gyengén felhős, napos időre van kilátás, és a záporok valószínűsége tovább csökken. Az Alföld nagy részén a héten nem várható számottevő csapadék, és területi átlagban az északi és nyugati tájakon is csak 2 és 5 mm közötti mennyiség valószínű. A talajok felszín közeli rétege száradni fog, a mélyebb rétegek nedvességtartalma azonban a leszivárgásból adódóan nőhet. A hét első felében főként a keleti országrészben napközben gyakran megélénkül a délnyugati, nyugati szél, majd péntektől mérséklődik a légmozgás. Már a hét elején melegedés kezdődik, kedden a déli országrészben, majd szerdán már többfelé meghaladja a 30 fokot a maximumhőmérséklet. Csütörtökön egy hidegfront súrolja térségünket, így átmenetileg néhány fokkal csökken a hőmérséklet, de szombaton és vasárnap már 30 fok fölötti, délen 35 fokot is elérő kánikulára lehet számítani. A gombás betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor fennáll majd a napégés illetve perzselés veszélye a leveleken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu