2021. április 23. péntek Béla

Hírek - Növény

Sokkolja a máktermelőket az Alkaloida viselkedése

Megengedhetetlennek tartják a gyár eljárását. A kormányhoz fordulnak.
 
 

A kormánytól várnak segítséget a máktermelők amiatt, hogy a tiszavasvári Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt. az idéntől be kívánja szüntetni a magas alkaloid tartalmú iparimák feldolgozását. A gazdálkodók szerint megengedhetetlen, hogy a morfingyártás koncesszióját birtokló vállalat nem adott lehetőséget más cégeknek a hazai morfin-előállítás folytatására.

Kiútkeresési lehetőséget várnak a termelők a kormánytól, mivel egyre valószínűbb, hogy az ipari mák az idén eltűnik a magyar mezőgazdaság vetéstervéből – fogalmaz közleményében Isztin Ferenc, a Máktermelők és Termelésszervezők Országos Szövetségének elnöke. Bár a 420 máktermelő hivatalos értesítést mostanáig nem kapott, az eddigi informális bejelentésekből arra következtetnek, hogy a tiszavasvári Alkaloida indiai tulajdonosai az idén „elhatárolódnak” az ipari mák feldolgozástól és „kivonulnak a termelésből”.

Korábban a gazdálkodók lehetségesnek tartották, hogy exportpiacokon értékesítsék az idén megtermett mákgubót, ha a hazai feldolgozás megszűnik. Mostani közleményükben viszont úgy fogalmaznak, hogy az Alkaloidával kapcsolatos hírek sokkolják őket, mert a gyárral megkötött szerződéseik vannak, amelyek alapján három-négy héten belül meg kellene kezdeniük az idei vetést. Eddig 13 ezer hektárnyi volt az éves mákterület, de a mai helyzetben az várható, hogy a termelés mindössze 2-3 ezer hektárra zsugorodik – húzta alá az elnök.

A szervezet megengedhetetlennek tartja a gyár máktermelőkkel szembeni eljárását, mivel a cég kizárólagosan birtokolja a magyarországi morfin előállításának koncessziós jogát, de nem adta meg a lehetőséget arra, hogy azt más gazdasági szereplő időben igényelhesse. Így nem teremtett esélyt arra, hogy az ipari mák termelése és hazai feldolgozása folytatódhasson - áll a közleményben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu