Szépek és veszélyesek: mit tegyünk, ha mérgező növényt evett a gyerek?

Szépek és veszélyesek: mit tegyünk, ha mérgező növényt evett a gyerek?

agrarszektor.hu
Nem kell nagyokat kirándulni a természetben ahhoz, hogy mérgező növényekkel találkozzunk, hiszen a kertünkben, de akár a lakásunkban is előfordulhatnak veszélyes növények. Ezek közül akad, amelyik bőrrel érintkezve irritációt okoz, de vannak olyanok is, amelyek szájon át károsítják a szervezetet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan azt hiszik, hogy csak a természetben találhatóak mérgező növények, azonban az igazság az, hogy ilyen veszélyes növények a kertünkben, vagy a lakásunkban is előfordulhatnak - írja awww.megyeriszabolcskerteszete.hu. Számos közkedvelt, elterjedt szobanövény, vagy kerti növény mérgező hatású lehet, amennyiben szájon át a szervezetbe kerül, egyes fajok pedig akár csak a bőrrel érintkezve is kellemetlen irritációt okozhatnak.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Természetesen elsősorban a gyermekek vannak kitéve a mérgező növények fenyegetésének, hiszen a kicsik előszeretettel vesznek a szájukba érdekesnek, ízletesnek tűnő élénk színű, játékos formájú, esetleg kellemes illatú növényi részeket. Ezért ahol szobai vagy kerti növények vannak (vagyis tulajdonképpen minden lakásban, házban) fel kell készülni arra, hogy mérgezési tünetek jelentkezhetnek a gyermekeknél.

Mi a teendő mérgezési gyanú esetén?

Elsőként a mérgezés tüneteit kell felismerni, melyek a következők lehetnek:

  • bizonytalan, furcsa járás, mozgás
  • hányás, hasmenés
  • gyors kipirosodás, erős izzadás
  • görcs, szédülés, eszméletvesztés
  • aluszékonyság, bágyadtság
  • hirtelen fellépő légzési, keringési zavarok
  • sápadtság vagy lilás, szürkés bőrszín

Magyarországon kerti és dísznövényként is megjelenő fajok közül mérgezés esetén a toxikológiai osztály az alábbiak esetén végez beavatkozást: leander, gyöngyvirág, tiszafa, alkörmös, kecskerágó, csattanó maszlag. A többi növénynél általában akkora mennyiséget kellene elfogyasztani a mérgezéshez, hogy az vétlen mérgezés szintjén nem kivitelezhető, vagy a következmények olyan hasi panaszok, melyek nem igényelnek detoxikálást, így kórházi kezelést sem.

Amennyiben erős a gyanú, hogy a gyerek növénytől kapott mérgezést, haladéktalanul hívjunk mentőt (104 vagy 112) vagy hívjuk fel a toxikológiai ügyeletet (Cím: Heim Pál Gyermekkórház, Budapest, VIII. ker., Üllői út 86. "A" épület V.emelet, tel.: 06-1-333-50-79). Amennyiben a gondot okozó növény beazonosítható (a gyermek kezében, szájában lévő maradványokból) fényképezzük le, vagy egy részét vigyük magunkkal a kórházba, hogy az orvos azonosíthassa a méreganyagot.

Fontos! 

Növényi mérgezés esetén ne kertészt, vagy a növényekhez értő ismerősünket hívjuk, hanem mindig először orvost, mentőt. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg a nyugalmunkat, és ne házi praktikákkal próbáljunk segíteni a gyermekünknek, hanem a lehető leghamarabb juttassuk szakorvoshoz! 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?